АБВ: Борисов вдига предизборно лекарските заплати, залагайки капан

NetNews

Бойко Борисов вдига предизборно лекарските заплати за срока на пандемията, залагайки капан на следващото правителство, което ще трябва да ги свали след края на извънредната епидемична обстановка. Това заяви пред Радио „Фокус“ д-р Емил Стоименов, член на НС на политическа партия АБВ. Затова АБВ настоява увеличението в заплатите на лекарите, медицинските сестри и санитарите да бъде окончателно, а не е само за срока на пандемията, допълни той.

„Министърът на здравеопазването още в началото на месеца обяви дългоочакваното увеличение на заплатите за медиците – 600 лева за лекарите, 360 лева за медицинските сестри и 120 лева за санитарите. Едва миналата седмица обаче стана ясно, че това увеличение ще бъде само за срока на пандемията. Правителството отпусна допълнителни 237 млн. лева без яснота докога са предвидени тези пари. Ясно е, че с идването на ваксините очакваме час по скоро тази пандемия да приключи. До пролетта обаче ще имаме и едно ново правителство, което надявам се няма да бъде на ГЕРБ. ГЕРБ залага капан на следващото правителство, което ще трябва да премахне тази социална придобивка, когато се премахне извънредната епидемична обстановка в страната. На второ четене на бюджета на НЗОК стана ясно, че това увеличени е само за този срок. Това е едно половинчато повишение и замитане на проблема под килимчето. С това се цели следващият кабинет да бъде дискредитиран, изпълнявайки закона за НЗОК, когато трябва да премахне извънредната обстановка, ще трябва да ореже и парите на лекарите, медицинските сестри и санитарите“, обясни Стоименов.

Той подчерта, че АБВ предлага четиригодишна стратегия, чрез която страната ни да достигне средноевропейските заплати в сферата на здравеопазването. Парите за това могат да бъдат осигурени чрез премахване на максималния осигурителен доход, смята Стоименов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Германия ще удължи ограниченията до 10 януари

Германия ще удължи срока на въведените заради новия коронавирус ограничителни мерки до 10 януари. Това заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от „Ройтерс”. "Провинциите ще удължат срока на мерките от 20 декември до 10 януари. Нещата ще останат такива, каквито са сега", каза Меркел след разговори с ръководителите на германските провинции. […]