Автомобил, побиращ се в куфар или за една технология на Mazda от 90-те

NetNews

Mazda се гордее с много от технологиите си. Вече ви разказвахме подробно за това, че инженерите на компанията разработиха бензинов двигател, при който работната смес се запалва не само от искра, но и от компресия, както при дизеловите двигатели. Този уникален мотор се нарича SkyActiv X. Но това далеч не е първото необичайно нещо, разработено от японския автомобилен производител.

През 90-те години компанията прави уникален конвертируем куфар, който се превръща в триколесен картинг

Този куфар няма име, но беше разработен от седем инженери от отдела за тестове и изследвания на механичната трансмисия на Mazda. Изделието им печели вътрешно състезание и те получават финансиране за създаване на прототипна машина.

Колата в куфара се превръща в сензация през 90-те години на миналия век. Размерите ѝ в сгънато състояние са 57 х 75 см. Отнема само една минута, за да превърнете куфара в превозно средство. Куфарът е оборудван с двутактов бензинов двигател с обем 34 кубически сантиметра с мощност 1.7 конски сили и можеше да ускорява до скорост от 30 километра в час.

Според компанията куфарът е бил истинска Mazda благодарение на ниския си център на тежестта – една от основните характеристики на MX-5 Miata, както и дизайна с три колела, като при Mazda-Go от 1931 г.

За съжаление куфарът остава концепция. Може би поради значителното му тегло – 32 килограма: Кой се нуждае от толкова обемист и масивен багаж, докато пътува. От друга страна куфарът се превърна в отлична реклама за дизайнерското бюро на Mazda, демонстрирайки уменията на японските инженери.

Произведени са общо три такива куфара – две копия са направени за изложби в САЩ и Европа. За първи път, куфарът е представен на Международното автомобилно изложение във Франкфурт през 1991 година.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ангел Кунчев: Ваксината срещу COVID-19 може да дойде у нас още на 25 декември

"Ваксината срещу COVID-19 може да дойде у нас още на 25 декември. Имаме дежурни екипи, които я чакат". Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Първоначално се очаква да пристигнат около 5000 дози. Втората пратка се очаква в първите дни на 2021 г. А по-сериозни количества – още […]