Адемов: Трябват реформи за проблемите в социалната сфера

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

В пенсионната система много трудно може да има добри, много добри и най-добри решения. Възможните решения са тези, които се приемат от Народното събрание. Това заяви в "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на Комисията по труда и социалната политика и депутат от ДПС Хасан Адемов.

Социалните плащания, нивата на социална защита в България са зависими от това какъв е брутният вътрешен продукт, какъв е броят на заетите, какви са доходите в страната, коментира Адемов.

"Ако искаме да не сме последни по доходи и по нива на социалната защита в ЕС, като общество трябва да платим тази цена. Народните представители са тези, които трябва да преценят дали трябва да бъде платена тази цена или не. В случая Народното събрание плати тази възможна цена, допълни той.

"От ДПС предложихме като единствена мярка в бюджета на ДОО антикризисна временна мярка, свързана с ковид кризата. Това са тези допълнителни 120 лева към размера на пенсиите в момента", посочи Адемов.

По думите му решението на ДПС да не подкрепи преизчисляването на пенсиите сега е, защото е било нужен баланс, чрез който да бъдат подкрепени всички секторни политики – и пенсионерите, и бизнесът, за да може финансовият ресурс да стигне до засегнатите от COVID кризата сектори.

На въпрос дали приетата временна мярка за доплащане на 120 лева към пенсиите не е предизборен опит за купуване на гласовете на пенсионерите, както заявиха в НС днес от ИТН, Хасан Адемов беше категоричен, че нито една политическа партия досега с предизборни плащания не е печелила парламентарни избори. Социалните плащания не могат да обърнат нагласите на българските избиратели, подчерта той.

Зам.-председателят на Комисията по труда и социалната политика обясни, че за да се решат проблемите в социалната сфера, трябват реформи, които да обезпечат висок ръст на брутния вътрешен продукт.

На този етап не може да се говори за увеличение на осигурителните вноски, защото това няма как да ликвидира дефицита от над 6 млрд. лева. Приходите могат да дойдат от висок ръст на БВП, повтори той.

Хасан Адемов посочи, че мярката за втората година майчинство от 650 лв. влиза от 1 октомври.

Адемов отбеляза, че майчинството може да се стимулира чрез гъвкаво работно време, възможност за съчетаване на семейните с трудовите ангажименти, така ако майката се върне на работа през втората година ще има по-висок доход.

Той се спря и на актуализацията на бюджета на НЗОК, като поясни, че тя е свързана единствено с мерките заради ковид кризата. Вкарването на други елементи в тази актуализация дискредитира идеята за това тя да е антикризисна, ориентирана към COVID мерките.

Президентът няма право да обвързва приемането на актуализацията на бюджета с насрочването на парламентарните избори. Така той нарушава конституцията, коментира Хасан Адемов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

БСП ще подкрепи на второ четене коригирания бюджет на НЗОК

“БСП ще подкрепи на второ четене корекцията на бюджета на НЗОК.“ Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов при обсъждането на второ четене актуализацията на бюджета на НЗОК. „Първи обърнахме внимание, че не могат всички средства по здравноосигурителните плащания да бъдат в един […]