АИКБ против увеличаването на минималната пенсия

NetNews

"Бюджетът сякаш малко прекали със своята щедрост и популизма, изуми ни с минималната пенсия", коментира в "Още от деня" по БНТ актуализацията на бюджета Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Всъщност минимална пенсия изобщо не трябва да има, в повечето страни няма минимална пенсия. Пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос", отбеляза той.

Велев поясни, че ако тя е много малка и хората бедстват, влиза в сила социалното подпомагане.

"А при нас стана така, че ще получават 3/4 от пенсионерите една и съща пенсия. Това на всички по равно ни праща в едни други времена", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той заяви, че с този акт народните представители са казали, че "печелят тарикатите, печелят тези, които укриват доходи, защото те са укрили, тогава са откраднали от фондовете, а сега им даваме същата пенсия, като на тези, които са работили съвестно, квалифицирали са се, плащали са си осигуровки".

Васил Велев подчерта, че не спорят за самата актуализация на пенсиите – има инфлация, трябва да се компенсират, при това процентът, който отделяме за пенсии, е много по-малък от средния за Европа, за разлика от разходите, които отделяме за МВР и за съдебна система. от АИКБ са против увеличението на минималната пенсия.

По думите му увеличението на парите за майчинство е грешно решение, тъй като в България имаме едно от най-дългите майчинства в света.

"Дългото майчинство не повишава раждаемостта, но със сигурност влошава материалното благосъстояние на нацията, със сигурност способства за деквалифициране на майките. Правилното решение е осигуряване на добри условия за децата в детски заведения", заяви Велев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ваня Червенкова показа интересна визия от Миконос (СНИМКИ)

Ваня Червенкова демонстрира подобрена фигура и с всяка следваща публикация в социалните мрежи показва, че се гордее със стегнатото си тяло. Не е тайна, че бизнесдамата винаги е обръщала специално внимание на външния си вид, особено на тоалетите, с които се показва пред света, пише woman.bg. Вижте тази публикация в […]