Акад. Петрунов: На 29-и декември ще се реши окончателно коя ваксина ще бъде одобрена за ЕС

NetNews

150 ваксини се разработват в момента по света, от тях 4 са представени на Агенцията за лекарствени средства в ЕС за одобрение. До 18 ч. вчера нямаше съобщение, че някоя от тях е одобрена. На 29 декември е заседанието, на което ще се реши окончателно. Това обясни в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" имунологът акад. Богдан Петрунов.

Ние нямаме друг избор за ваксинирането, трябва да бъдем достатъчно сигурни, че най-малкото няма да навредим. Очевидно, събраните досега данни показват, че това е така за тяхната ефективност. Аз съм много въздържан, доколко е така, ще може да се каже след месеци, години, обясни академикът.

Той обаче подчерта, че ще се ваксинира, тъй като вярва в Европейската агенция за лекарства.

50% да има ефективност ваксината, тя ще допринесе много за изграждането на колективния имунитет, за да потиснем инфекцията. След 2 години обаче ще знаем как се е развил целият този процес, смята акад. Петрунов.

При ваксината на "Пфайзер" не се вкарва нищо "живо" а една изкуствено създадена РНК. При "Астра Зенека" се използва доброкачествен вирус, който влиза в организма и създава една автоимунна реакция. И двата подхода имат слаби и силни страни, допълни академикът.

Много сериозен въпрос е за начина на съхраняването на ваксината при -70 градуса и най-вече на по-ниско ниво – в РЗИ и при личните лекари. Най-сериозният въпрос е как ще стане логистиката. Аз не се наемам да дам решение, това зависи от възможностите на МЗ и НОЩ. Проф. Гигов е отличен организатор, смятам, че той ще намери правилното решение, коментира акад. Петрунов относно оповестените вчера решения за ваксинацията у нас.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Маринела Арабаджиева в шок за болния ѝ съпруг

Маринела Арабаджиева алармира чрез пост в социалните мрежи за тежкото състояние на съпруга си, който от близо две седмици е в болница, при отказ на съда да го освободи от тежката мярка "задържане под стража". "Пиша, макар че ми се иска да крещя! Няма да стоя невидима, няма и да […]