Активисти искат данък за свръхбогатите за 2,5 трлн. долара

NetNews
Активисти искат данък за свръхбогатите за 2,5 трлн. долара

Снимка: БГНЕС

Няколко международни организации и милионери предложиха да бъде въведен данък на свръхбогатите с цел борба с коронавируса. „Докато милиарди хора се борят за оцеляване на фона на пандемията, имуществото на милиардерите излиза извън контрол. Това не е справедливо”, заяви координаторът на движението за борба с неравенството „Fight Inequality Alliance” Джени Рикс, цитирана от БГНЕС.

Активистите обявиха инициативата си по повод Световния икономически форум в Давос, който тази година заради пандемията се провежда във виртуален формат.

Колко трябва да плащат свръхбогатите?

Заедно с международната хуманитарна организация Oxfam, Американския институт по политология и обединението на състоятелните американци „Родолюбиви милионери” движението за борба с неравенството предложи да се въведе глобален данък за свръхбогатите в зависимост от размера на състоянието им. Предложението е имущество над 5 млн. долара да се облага с 2% годишен данък, над 50 млн. долара – с 3%, а над 1 милиард долара данъкът да бъде 5%.

По оценка на активистите, по този начин всяка година биха се събирали над 2,5 трилиона долара, което ще позволи да се избавят от бедността 2,3 млрд. души и да се осигурят ваксини срещу коронавирус за цялото население на Земята.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

39 камери ще следят денонощно в парк "Дружба" в София

Снимка: wikipedia.org Общо 39 камери ще следят денонощно алеите в обновения парк „Дружба“ в София, съобщава на страницата си във Facebook Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. Той припомня, че жители на квартала са поставили въпроса за засилен видео контрол около езерото по време на срещата му с граждани […]