Алберт Попов за ФАКТИ: Разполагам с всичко, за да се кача на подиума през следващия сезон (ВИДЕО)

NetNews

Най-добрият български атлет в ски спускането – Алберт Попов, си позволи да демонстрира самочувствие, че е готов да направи следващата важна крачка в кариерата си, а именно да се изкачи на подиума за призовите места през следващия състезателен сезон в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Той говори по тази и още теми пред микрофона на Светослава Ингилизова в студиото на ФАКТИ за предаването „Разговор“.

„За първи път в последните години смея да твърдя, че сме готови за подиум. Аз и моят екип много рядко казваме някоя цел, която смятаме, че можем да постигнем. В последния сезон бях доста близо до въпросния подиум. Смятам, че, подготвяйки се по същия начин със същия екип в правилната поска, догодина ще дойде и моят първи подиум, което ще си е един страхотен резултат и история за България. Въпрос на време е да се кача на стълбичката“, каза Попов.

През миналата кампания той припомни, че в 10 старта от Световната купа е имало 6-7 победители, което само показва, че няма един изявен фаворит в дисциплината, с когото останалите да се съревновават, за да го застигнат. Той самият отчита, че на няколко пъти бе близо до медалите, но за сега са му се изплъзнали.

„Вярвам, че българските ски скоро ще стигнат най-високото ниво в спорта. Като малка нация е нормално да имаме и по-малко атлети. Не можем да се сравняваме с австрийците, с германците. Може да сме малко, но се опитваме да се конкурираме с най-добрите“, допълни Алберт по повод дистанцията между лидерите в ските и нашата малка страда.

Любопитна тема бе и тази с новия спортен министър – Радостин Василев, който през изминалите месеци влезе в открита война с почти всички председатели и президенти на спорните федерации. В ските обаче тези скандали за сега не са на дневен ред. Алберт Попов дори обяви, че не е усетил каквито и да било проблеми по отношение на финансирането и организацията, откакто Василев оглави Министерството на младежта и спорта.

„В началото наистина е трудно(, ако един спортист разчита само на финансиране от държавата). Всъщност така се случват нещата, че първо трябва да покажеш, за да бъдеш финансиран. До преди 6-7 години всичко е било върху плещите на моите родители. Наистина трябва да имат възможност да избутат детето си до една възраст, в която вече се включва Федерацията, ако успееш да влезеш в националния отбор. Тогава вече абсолютно всичко е поето. Но наистина пътят е труден и не е за всеки, защото трябва да си обезпечен отвсякъде от родителите“, изтъкна родният атлет по темата с финансите преди да започне да брани националната чест на международните състезания.

В момента Алберт Попов е у дома, за да започне кондиционната си подготовка преди началото на новия сезон, който започва през ноември.

„През пролетта правим два-три месеца кондиционна тренировка. Сутрин и след обед си имаме програма, която си следваме. След като свърши сезона с моя треньор Ивайло Борисов преглеждаме къде сме успели да постигнем максимума и къде не сме. След това правим план-програма, по която през лятото да тренираме, за да си следваме задачите. Всъщност по-голямата работа за сезона през зимата се върши през лятото. Гледаме да сме максимално добре подготвени, за да може там, където има минуси, да ги превърнем в плюсове и да започнем сезона още по-подготвени от предходните“, каза още той.

Попов пожела на младите спортисти един ден да изпитат насладата от това да берат плодовете на своя труд, защото е всеизвестен факт, че професионалният спорт има нужда от огромни саможертви, докато дойдат резултатите. Той все още очаква своята беритба и едва след това ще може да отговори дали платената цена си е струвала усилията през всичките тези години.

„С годините забелязвам, че все повече и повече се помага на подрастващите. Знам на тези годините, когато аз бях млад, с какво съм разполагал и в момента виждам, че има подобрения и се помага на младите, за да се запалят към ски спорта, защото, когато дойде една помощ, когато си по-млад, става по-леко за родителите и за тебе самия. Тогава просто мислиш за спорта и това да се развиваш, а не откъде ще намериш пари за следващия сезон“, изтъкна още гостът в студиото.

Един от положителните аспекти в ски спускането е, че всички състезатели поддържат приятелски отношения, а враждата им се разпалва единствено на пистата, където в рамките на секунди амбицията на всеки един е да се представи по-добре от останалите.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F4998470473541785%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ангел Джамбазки иска дебат в ЕП за спрените руски газови доставки

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки инициира дебат в парламентарната зала на ЕП във връзка със спрените доставки на природен газ за България. След поставени въпроси пред Европейската комисия от страна на Джамбазки двама от съпредседателите на ЕКР – Рафаеле Фито и проф. Ришард Легутко, […]