Александър Вучич: Сърбия няма да се съобрази със санкциите на САЩ срещу босненските сърби

NetNews

Президентът на Сърбия Александър Вучич казва днес, че страната му няма да се съобрази със санкциите на САЩ, наложени тази седмица на високопоставени босненски сръбски представители заради подкопаване на Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна (1992-1995 година), съобщи босненската агенция Фена, цитирана от БТА.

Вучич каза на пресконференция днес, че санкционираните представители на Република Сръбска, която е част от Босна, ще бъдат добре дошли в Сърбия.

„Сърбия вярва, че санкциите винаги произвеждат погрешни ефекти. Ние ги смятаме за неподходящи и ще третираме санкционираните лица сякаш санкциите не съществуват. Ние няма да ги прилагаме и в никакъв случай няма да се съгласим с тези, които въведоха тези санкции. Всички лица под санкциите на САЩ са добре дошли в Сърбия“, каза Вучич, който е на посещение от вчера в Република Сръбска.

Той допълни, че решението е трудно и заради него Сърбия със сигурност ще понесе непреки последици.

Министерството на финансите на САЩ обяви санкции в понеделник срещу четиримата босненски сръбски представители, включително Желка Цвиянович, сръбски член на мултиетническото тричленно босненско президентство, както и премиера на Република Сръбска Радован Вишкович.

Според САЩ четиримата са насърчили приемането на закон, който подкопава босненската конституция.

Конституцията е част от Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна, отнела живота на 100 000 души, а страната бе разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. Президентският пост се заема ротационно от сръбския, хърватския и бошнячкия представител в тричленното президентство (председателство) на Босна.

В края на юни депутатите в Република Сръбска гласуваха да се спре изпълнението на решенията на босненския мултиетнически конституционен съд. Инициативата за това гласуване бе на проруския и просепаратистки президент на Република Сръбска Милорад Додик, на когото САЩ и Великобритания вече наложиха санкции.

САЩ наскоро наложиха санкции и на проруския ръководител на сръбската агенция за сигурност Александър Вулин, като го обвиниха в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение, припомня Асошиейтед прес.

Сръбският президент Александър Вучич присъства днес в Република Сръбска на възпоменанието на десетки хиляди сърби, които през 1995 г. избягаха от Хърватия след хърватска военна офанзива, която бележи края на войната там.

След като Хърватия обяви независимост от Югославия през 1991 г., сърбите в страната, подкрепени от Белград, завзеха една трета от хърватската територия и създадоха самопровъзгласилата се Република Сръбска Краина.

В хърватската операция „Буря“, която започна на 4 август 1995 г., хърватската армия освободи територията, която бе под контрола на разбунтувалите се сърби. Хърватските сили постигнаха военните си цели само за три дни.

Годишнината се отбелязва в Хърватия като национален триумф, отбелязва Асошиейтед прес.

Сърбите обаче разглеждат операция „Буря“ като трагедия, защото предизвика огромно изселване на сръбски цивилни от Хърватия. Няколкостотин сърби бяха убити в операцията.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Антъни Иванов изригна: Знаете ли кой е най-опасният човек на земята? Това е...

Плувната звезда Антъни Иванов изригна във Фейсбук. Ето какво мнение изрази Иванов: „Знаете ли кой е най-опасният човек на земята? Това е трезвеникът. Трезвеникът е бедствие за икономиката. Той не купува алкохол – значи лишава държавата от огромни доходи от акциз. Той не трови своя организъм, боледува по- малко и […]