Американско супероръдие счупи рекорда за далекобойност (ВИДЕО)

NetNews

Нова американска артилерийска система порази цел на повече от 70 км по време на изпитания, съобщава Daily Mail. По този начин Extended Range Cannon Artillery (ERCA) подобрява рекорда си от 65 км, поставен през март.

Изпитанията на новото супероръдие са били проведени на полигона в гр. Юма в щата Аризона. За опита е бил използван 155-милиметров управляем активно-реактивен снаряд Excalibur, приет на въоръжение в армията на САЩ през 2014 г.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/5zefFk38Z4k" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Рекордът е счупен от трети опит. Първите два залпа са се провалили заради много силен насрещен вятър, който е отклонил снаряда на повече от 100 метра от целта. При втория изстрел пък системата е дефектирала.

Постижението на ERCA е впечатляващо, но възможностите на системата са направо нищожни в сравнение с друга разработка на американските военни. Свръхдалекобойното стратегическо оръдие SLRC (Strategic Long Range Cannon) разполага с предполагаем обсег от фантастичните 1 850 км.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Силен вятър нанесе щети в София

Екипи на аварийното звено, на столичния инспекторат и на почистващите фирми отстраняват щети, причинени от силния вятър в София. Инспектират се парковете на територията на града, информират от Столичната община. Има сигнали за паднали клони и откъртени строителни огради. По-силен е вятърът в южните квартали. Жителите на града трябва да […]