Американците пуснаха сателит, способен да снима през стени

NetNews

Нова платена услуга се предлага от американския стартъп Capella Space, който пусна сателитната платформа Capella-2, позволяваща правенето на висококачествени снимки с висока разделителна способност. По-любопитното е, че използвайки уникален алгоритъм и режим на снимане, американците вече могат да снимат дори през стени. Услугата е достъпна както за публични компании, така и за частни лица.

Новият режим е възможен благодарение на уникалния дизайн на сателита Capella-2 (с тегло само 107 кг), който позволява датчикът да бъде фиксиран, така че да остане на една цел за дълго време. Разработчиците сравниха новата технология с ниска скорост на затвора на цифров фотоапарат, което позволява да се улавя повече светлина върху сензора.

Снимките могат да се правят навсякъде по Земята. Специалният радар със синтетична апертура (SAR) може да прави снимки през нощта, в мъгла през облаци и през стени. Новият Spotlight или Spot режим заснема изображението с висока разделителна способност 50cm x 50cm. Най-добрата разделителна способност преди стартирането на Spotlight беше 1m на 25cm с "неквадратни" пиксели, което създаваше много проблеми при анализа на изображенията. Сега сателитът се задържа над обекта за 60 секунди и изпраща 9.65 GHz радиосигнал към целта и след това приема отразените вълни.

Възможността за снимки през стени и наличието на тайни зони във всяка държава донякъде ограничава обхвата на компанията поради съображения за защита на личното пространство и държавните тайни. Публичните пространства обаче позволяват например на еколозите да наблюдават унищожаването на горите, а на специалните служби да наблюдават дейността на територията на летищата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мария Игнатова не иска да ражда от Нойзи

Мария Игнатова е много влюбена в половинката си – журналистът Ивайло „Нойзи" Цветков, но въобще не обмисля варианта да го дари с дете. Русата тв водеща, която се мъчи като водеща на таблоида „Папараци – ново 20!”, твърдо е заявила пред приятелки, че не иска повече деца и не е […]