Америка – една разкъсана страна

NetNews

САЩ преживяха ислямските терористи, но щурмът на Капитолия, извършен от "родни" екстремисти, взриви доверието в американската демокрация. Америка е разкъсана: милиони и до днес подкрепят разединителя на нацията Тръмп.

Дори в деня, в който почетоха паметта на жертвите на терористичните атентати от 11 септември 2001 година, САЩ демонстрираха нагледно колко са далеч от онова единство, което показаха преди 20 години. И всички призиви за сплотеност не променят с нищо този факт. Раздирана от политически вражди и културни битки, днес Америка е твърде далеч от желаното единство. А бившият президент Джордж У. Буш е напълно прав, когато казва, че американската политика се е превърнала в открит апел към гнева, страха и предразсъдъците на хората.

Липса на всякакво благоприличие

Докато в Ню Йорк президентът Джо Байдън и двама негови предшественици-демократи участваха в официалната възпоменателна церемония, а Джордж Буш държа запомняща се реч в Пенсилвания на мястото на катастрофата с единия от отвлечените самолети, бившият президент Доналд Тръмп демонстрира липса на всякакво достойнство. За пореден път.

Тръмп нарече наследника си в Белия дом „глупак" – заради изтеглянето на американските части от Афганистан, за което самият той беше поправил пътя чрез споразумението, постигнато с талибаните. И не само това: в деня на 20-годишнината от голямата трагедия Тръмп продължи да се самосъжалява за това, че бил станал „жертва на изборна измама".

Къде е прословутото американско единство?

Но не толкова липсата на всякакво благоприличие от страна на Тръмп е най-важното в случая. По-лошото е, че милиони американци продължават да подкрепят разединителя на нацията. Америка преживя атаките на ислямските терористи, но щурмът на Капитолия, извършен от „родни" екстремисти, разтърси доверието в американската демокрация. Къде остана прословутото американско единство?

Клаус Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Глобална заплаха! 200 милиона емигрират заради климатичните промени

Климатичните промени може да принудят над 200 милиона души по света да напуснат домовете си в идните три десетилетия и да доведат до създаването на горещи миграционни точки. Това може да бъде избегнато, ако се предприемат спешни действия за намаляване на парниковите емисии в глобален план и за намаляване на […]