АМ „Струма“ съкращава наполовина времето за път между София и Благоевград

NetNews

Магистрала „Струма“ е сърцето на Благоевград, що се отнася до пътища. Вече 103 километра от нея са напълно готови и построени с европейско съфинансиране по Оперативни програми „Транспорт“ 2007-2013 и „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 година.

А това за региона означава инвестиции, развитие на населените места и на селския туризъм, както и лесно и безопасно придвижване. Това неминуемо води до положителна миграция най-вече към Благоевград.

Благоевград, разположен в долината на река Струма, в закътана котловина между планината Влахина от запад и югозападните склонове на Рила, и в непосредствена близост до Пирин планина, е сред най-предпочитаните за местоживеене градове от софиянци.

Данните на Националния статистически институт сочат, че за 2021 година от преселващите се в страната 4 971 души са избрали област Благоевград за свой нов дом. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Благоевград са София с близо 21% и Кюстендил с малко на пет на сто. А за да изберат областния град и малките населени места в региона важна роля играе магистрала „Струма“.

„През програмен период 2014-2020 инвестициите в област Благоевград са 3 пъти повече, отколкото през предишния период 2007-2013 г.“, коментира управителят на Областен информационен център – Благоевград Бисер Младенов.

Времето за пътуване между столицата и града се намалява наполовина, благодарение на новия и безопасен път.

„Преди отнемаше средно час и половина. Сега с магистралата пътуването стана 45-50 минути“, допълни Младенов.

Според кмета на града Илко Стоянов магистралата играе важна роля.

„Говорим за време, което се пести, и за удобство за хората, които пътуват. Отваря възможности за самия град да бъде посещаван, отваря възможности за двата индустриални парка, които подготвяме“, подчерта той.

Освен Благоевград, магистралата облагодетелства бизнеса и пътуващите за Гърция. Най-проблемният участък – този през Кресненското дефиле, тепърва ще се проектира и строи.

Вижте повече във видеото

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Токът поскъпва средно с 3.6% от юли

Токът ще поскъпне средно с 3.63% от 1 юли. Това предвижда проектът на решение за новите тарифи на енергоразпределителните дружества, публикуван от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Парното и топлата вода също ще поскъпнат на повечето места, но минимално – с под 1%. Цените растат най-много в Североизточна […]