Ана Пападопулу за случващото се в Народния театър: Преминаха отвъд всички морални закони

NetNews

Народният театър „Иван Вазов“ е обект на тежки скандали през изминалите месеци. Като започнем от уволнението на Александър Морфов, та чак до скорошното напускане на Камен Донев. Именно то бе съпроводено от силен отзвук в културните среди, като не един и двама актьори споделиха мнението си за случващото се.

Сега и Ана Пападопулу реши да коментира бурните ситуации, разтресли театралните среди у нас. Публикуваме коментара ѝ без редакторска намеса:

С пълното съзнание, че фейсбук не е най-добрият начин да се справяме с подобни казуси, бих искала да споделя нещо лично.

За 25 години в трупата на Народния Театър НИКОГА, НИКОГА колега не си е позволявал да крещи от кулисите по колеги, които играят на сцената “ТЪПАААЦИИИ”.

Никога, но ето, че един от тримата “активисти”, решени твърдо да унищожат всяка възможност за развитие и благоденствие на театъра го правят.

За 25 години НИКОГА, НИКОГА не съм виждала колега да извлича сценичната си партньорка за косата, крещейки ѝ зад кулисите, че с бездарници не можел да седи на една сцена. ( ще кажа само, че колежката обвинена в “бездарие” е нещо като природно явление и национално богатство, поне от моя гледна точка. От гледна точка на критика и награди, оказава се високо оценена ) . Но ето, че един от тримата “ борци за народна справедливост” е способен да го стори.

За 25 години НИКОГА, НИКОГА НЕ видях колега да злослови, заплашва и злепоставя АБСОЛЮТНО БЕЗПРИЧИННО колегите си. Но ето, че въпросните “трима мускетари” са решени на всичко да потъпчат градени доверие и приятелства с лека ръка.

За тях може да се каже следното:

Единият от тях е единственият човек в историята на народния театър, който е бил ЧАСТ ОТ ТРУПАТА на театъра, но в същото време е бил на хонорар. Много дълго време! Прецедент позволен за богове.

Другият “партизанин” е единственият човек, който съм виждала ( припомням, че съм от 25 години в театъра и сме сменили през това време 8 директора) да целува ръка на директор след встъпването му в длъжност, пред около 50 човека свидетели. Ръката, която целуна беше на господин Василев.

За третия ще кажа само, че обикаляше коридорите и ни казваше колко “готин” директор ще ни дойде. ( визирайки господин Василев ) . Ние не го познавахме. Но явно те имаха и тогава мнение по въпроса с това кой е добър и кой не за театъра.

Накратко искам да обобщя:

Нима хора способни на подобна низост и липса на всичко човешко, имат право на глас как да бъде управляван и от кого Народния Театър.

Нима обществото е способно да не прозира по-големите и страшни интереси, които се целят в сърцето на този театър.

Нима някой може да допусне, че ние ще продължаваме да таим цялата мъка причинена от тези хора в сърцата си.

Не.

Когато се премине отвъд всички морални закони, когато се потъпче всичко свято в отношенията между хората, когато психическият тормоз не спира с месеци, тогава няма как да се таи.

Вярвам, че един ден ще се върне нормалността.

И нека не позволяваме на хора, които са способни да унижават цяла една институция да взимат решения въпреки разума и закона, водени от личните си демони и интереси.

П.с. Камен Донев е голям артист. Но Камен Донев НИКОГА не е бил част от трупата на Народния Театър. Затова нека се спре спекулацията, че Камен Донев напуска Народния. Той е в качеството си на гост актьор в този театър. Което не го прави по-малко талантлив.

Благодаря за вниманието.

Нека бъде светлина!

И силата бди над всички ни! ?

П.П.С. В света в момента умират хиляди хора. Едни от глад. Други заради войни. Трети са убити жестоко от психопати.

Глобалното затопляне е факт.

Над главите ни греят милиони звезди, които са умрели много преди раждането ни. Има милиарди галактики. В пъти по-големи от нашата галактика.

Имаме океани и морета на собствената ни планета, за които не знаем почти нищо.

Наистина ли няма по-важни неща, с които да се ангажира обществото ни?!

Нима господин Василев е най-голямата угроза за българската култура?

Директор избран законно и спазил всичко обещано в програмата си?!

Откога решаваме, че можем да веем знамена, зад чиито лозунги се крият изцяло лични интереси?!

Моля за малко спокойствие и известна доза скромност.

Да си толкова патетичен по подобни въпроси, без да си запознат с цялото, е нещо като да забиеш на Рожен 111 метров пилон и това да те прави “голем патреот”.

Така де.

Да не орем към дъното на Марианската падина така смело.

Имената на “самураите” ги спестявам от човещина и вродена деликатност.“

Макар да не споменава по именно хората, които визира в коментара си, се предполага, че единият със сигурност е Камен Донев, който разпали последната вълна от скандали. Другият „самурай“ е Валери Йорданов, който открито заявява позицията си срещу директора на театъра Васил Василев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Необичайна светлина стресна Севлиево (ВИДЕО)

Необичайно сияние озари миналата нощ Севлиево и предизвика смут в града. В социалните мрежи много от хората бяха убедени, че отново става въпрос за падащ метеор. Други пък предполагаха, че светлината се дължи на паднал руски или украински дрон, а някои – на метеорит. В същото време стана ясно, че […]