Ангел Джамбазки сигнализира за нарушени права на българи в чужбина

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Министерството на образованието и науката, Министерство на външните работи и Държавната агенция за българите в чужбина във връзка със сигнал за дискриминация към наши сънародници от Босилеград, Цариброд, Република Молдова и Република Украйна. В казуса става въпрос за отказ от страна на Министерството на образованието и науката на Република България за класиране на кандидати за магистърски програми на хора, получили българско гражданство или постоянно пребиваване, в родни висши учебни заведения.

Джамбазки настоява за спешно преформулиране на Постановление № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, върху което е базиран проблемът, защото то поставя нашите сънародници от Западните покрайнини и Бесарабия в неизгодно положение. В ситуация, когато страната ни е в демографска криза, населението се топи, а изтичането на образовани кадри продължава, е крайно нередно да се отблъскват желаещите да останат и да се реализират в България, още повече че те са наши братя. А да се принуждават да избират между правото си на обучение и правото на пребиваване в Родината не е в полза на българския национален интерес, пише още Джамбазки в сигнала си до българските институции. Той напомня, че българското национално малцинство в Западните покрайнини е неразривно свързано със своето Отечество, заради което е поставено в изолация от сръбската държава и често пъти е обект на неправомерно третиране от нейна страна. Въпреки това българщината там не успява да бъде прекършена, а сънародниците ни в Босилеград, Цариброд и селата около тях са пример за достойни българи. Те честват български празници, пазят българските традиции, владеят български език, интересуват се от ставащото в България, а много от тях работят и учат в пределите на нашата Родина. Това важи с пълна сила и за бесарабските българи. Затова според Джамбазки лишаването им от правото на последващо обучение в България е недопустимо и е лош сигнал към българите в чужбина, които искат да се реализират у нас. Получаването на българско гражданство или постоянни лични карти на чужденци не означава, че учащият се е устроил в България и следва да бъде третиран като всеки друг български гражданин в опитите му да продължи обучението си в нашата страна. В икономическо отношение Западните покрайнини са в отчайващо положение и за повечето семейства, изпратили студенти в Родината ни, това е геройство от финансова гледна точка, допълва Джамбазки Заместник-председателят на ВМРО настоява за официална проверка на сигнала от българските институции и предприемане на незабавни действия, които да определят различен ред за прием на отделни български общности и лица, за да бъде предоставена възможност на висшистите, получили отказ за класиране, да кандидатстват на последващи класирания.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Люспите на печените чушки падат по-бързо, когато...

В сезона на лютеницата сме и всяка домакиня се запасява поне с няколко бурканчета от тази разядка, на която цялото семейство се наслаждава през зимата. Освен, че е божествено вкусна, тя е също толкова здравословна, стига сами да си я направим. В по-голямата част от случаите обаче беленето на чушките […]