Анджелина Джоли продаде картина на Чърчил – подарък от Брад, за 11,6 млн. (СНИМКА)

NetNews

Картината „Минарето на джамията Кутубия“, нарисувана от бившия британски премиер Уинстън Чърчил и предложена на търг от американската актриса Анджелина Джоли, намери купувач за 11,6 милиона долара, предадоха информационните агенции, цитирани от БНР и БТА. Наддаванията бяха организирани в Лондон от аукционната къща „Кристис“. Предварителната оценка на платното възлизаше на 2,1 – 3,5 милиона долара. Заплатената от анонимен колекционер сума постави рекорд за творба на Чърчил.

По време на лондонския търг беше реализирана още една негова творба – „Сцена в Маракеш“, която смени собственика си срещу 2,7 милиона долара. Сумата надвиши четирикратно първоначалната ѝ оценка. Платното „Минарето на джамията Кутубия“ е било подарено от Чърчил на президента на САЩ Рузвелт. На творбата е изобразена внушителната джамия от ХII век в град Маракеш, като на фона се виждат Атласките планини. Това е единственото платно, нарисувано от британския лидер по време на Втората световна война. То е било сътворено след конференцията в Казабланка, когато Чърчил и Рузвелт се договарят да нанесат поражение на нацистка Германия. Тогава двамата държавници посещават и Маракеш, като Чърчил запознава американския президент с красотите на града. Британецът му подарява картината с джамията за спомен.

Впоследствие тя е продадена от сина на Рузвелт след кончината на президента през 1945 година. Картината преминава през ръцете на няколко собственици, докато през 2011 г. Брад Пит я купува на Анджелина Джоли. Звездната двойка се раздели през 2016 г., а разводът им бе обявен през 2019 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Номинирани са 40-те фотографии за участие във фото-изложбата „Кукерландия 2021”

Колоритът и многообразието на маскарадните традиции в България и тази година ще бъдат представени във фотографската изложба – конкурс, която е основно съпътстващо събитие на фестивала „Кукерландия”. Номинирани са вече 40-те фотографии, които ще участват в експозицията по време на тазгодишното издание на феста. Откриването на изложбата и връчване на […]