Андрей Живков: Възобновяемите енергии са нещо прекрасно, но не създават устойчивост

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

В досегашната енергийна стратегия липсват две звена – декарбонизацията и бъдещето на ядрената енергетика. Това са двете теми, които трябва да се надградят, като се адаптират към настоящата ситуация. Това каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков по време на XV Годишна среща на бизнеса с правителството. Той уточни, че работната група, която работи по стратегията, ще състави проект. Това означава, че ще се постави фундамент, върху който да се гради.

В стратегията за декарбонизацията се е наложило ускорено да се "влиза в темп", защото Европейската комисия е поставила този въпрос като обвързващ за внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост. Ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници могат перфектно да се допълват, счита Андрей Живков. Според него възобновяемите енергии са "нещо прекрасно, но те не дават устойчивост", защото технологиите за съхраняване на електрическа енергия не са достатъчно развити, за да може да се възползва страната ни максимално от тях. Освен това една енергийна система има нужда от динамична устойчивост, което към момента не може да се постигне със слънчеви или вятърни паркове.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пеканов: Газовата мощност остава във финалната версия на Плана

Газовата мощност остава във финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов по време на XV годишна среща на бизнеса с правителството. Според него тя се вижда като едно от решенията за преход – както ВЕИ, така газовата мощност. Освен това в тази версия […]