Антоанета Цонева пред ФАКТИ: Хората трябва да имат възможност да гласуват

NetNews

"Това, което от "Демократична България" казваме е, че ние не сме фиксирани в датата, а сме фиксирани в условията, при които ще протекат тези избори. Това е изключително важно и всички български граждани и политически партии го осъзнават. Това ще бъдат едни безпрецедентни избори като условия. Те трябва да протекат в условия на пандемия, от една страна, успоредно с това трябва да има процес по ваксиниране на населението и при една много голяма степен на неизвестност в какво състояние ще е кривата на тази пандемия. Никой в момента не може да каже със сигурност ще бъде”.

Това каза експертът по изборни техники Антоанета Цонева пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

"Няма как необходимостта от това условията, при които ще протекат изборите, начинът, по който изборната администрация ще е задължена да действа, да не са предмет на разговор. Тревожно е това, че българският парламент излезе във ваканция вече – в своята дълга коледна ваканция, и ще се върне на 13 януари", коментира тя и допълни: "Ако изборите са на 28 март, според обратното броене, което тече в изборната практика, първият срок, в които трябва да се предприемат някакви видове организационни действия, няма да ги цитирам по същество, но първите, са на практика през януари месец. Изборите може да са на 28 март, обаче много преди това – 60, 50, 45 дни и т.н., текат едни задължителни срокове, които са свързани с организацията на процеса".

"Тяхното излизане във ваканция е без абсолютно никакъв ясен знак какви са намеренията на мнозинството – в крайна сметка от тях зависи това да се съобразят с пандемичната обстановка, а именно какво правим с хората, които са под карантина. Няма никакъв начин да се съгласим с това, което някак с голямо спокойствие представителите на ЦИК казаха – "Възможно е тия хора да не да не гласуват". Това не може да се случи, това конституционно право. Едни от карантинираните са заразени, други просто са контактни. Хората трябва да имат възможност да гласуват. Това няма как да бъде препречено от карантината, която обсъждаме", каза още Цонева.

"Мнозинството по-скоро има интерес от тази дата (б.р. датата за избори да бъде 28 март), защото все пак ГЕРБ е управляваща партия. Тя има всички инструменти, възможности да изрази своята позиция по темата, а тя не направи това. По-скоро по своите канали "официозите" на ГЕРБ в медиите оповестиха, че за тях това не е проблем, изобщо не го превърнаха в никакъв дебат. Ако това беше важно, сигурно тук щеше да е някой от ГЕРБ, който да обосновава необходимостта от определени промени. Ние от "Демократична България" не сме фиксирани в това дали датата ще е 28 март – датата и 28 април да е, пак трябва да се направят определени действия, свързани с условията, при които ще протичат изборите.

Именно да се осигури достъп до гласуване, един път. Втори път, безопасност на това гласуване – както по отношение на избирателите, така и на изборните комисии, така и на застъпниците и наблюдателите, на всички актьори в този процес. В крайна сметка това е цялата нация – всички хора с право на глас над 18 години. Трябва да бъде направено така, че хората да не се страхуват да стигнат до изборните секции. Могат да се предприемат редица неща, които са чисто технологични. Например още отсега да си мисли за това, че трябва да бъде променена тъмната стаичка. Сега това за запердване от тавана до земята – нашите тъмни стаички ги знаете какви са душегубки, не може да изглежда по този начин. Трябва да бъде като параван, за да има възможност хората да не се чувстват притеснени, ако преди тях е влязъл един човек, след това те да влязат в тази тъмна стаичка. Трябва да се направи параван, защото така ще бъде по-безопасно за хората и те ще се чувстват по-сигурни. Трябва да се помисли как ще се спазват отстоянията в изборния процес, как ще бъдат организирани тези опашки, защото със сигурност гласуването ще тече малко по-бавно от обикновено, защото трябва да се спазват отстояния, как секционните избирателни комисии ще преглеждат документите на избирателите, как ще се дезинфектират тези помещения, с каква честота.

На някои места, където се провеждат избори в такива условия, защото все пак десетки страни имаше избори в една или друга част от пандемията, се мисли за еднократни писалки, с които хората попълват, трябва ли хората да носят ръкавици, когато влизат в секциите, ако пък писалките не се сменят. Не искам повече да влизам в тези детайли, но тези неща трябва да бъдат обсъдени разумно, без изобщо да се политизира този въпрос – коя политическа сила какво мислила, защо президентът казал едно, пък те щели да кажат друго. Това трябва да се остави настрана. Трябва да се мисли за това избирателната активност да не страда от условията, при които ще се ще протичат изборите", коментира Цонева.

"Ниската избирателна активност, предизвикана от сигурност от страх на хора, от лошата организация – най-вече от това се опасявам аз, няма да даде легитимност на това очакване", коментира още тя, имайки предвид очакването за смяна на властта.

"Хората трябва да имат убеденост, че условията, в които ще протичат изборите не застрашават тяхното здраве", категорична беше Цонева.

По повод машините на гласуване, тя каза: "Това, което тук е проблем е, че никой не знае много за тези машини – какви ще бъдат тези машини, с какъв софтуер ще бъдат. От "Демократична България" настоявахме изрично в Изборния кодекс да се запише, че ще има възможност за независим одит на тези машини – най-вече, за да могат хората да вярват и да не се притеснява, че някой може да манипулира резултата. В ерата на социалните медии сме, в това, че хората непрекъснато са атакувани от всевъзможни конспиративни теории – виждате какво се случва в момента с ваксините, да речем, или убеждението и неубеждението на хората, че Covid съществува. Всичко това е функция на тази инфодемия, която съществува. И когато излязат някакви хора или пък преднамерено се прави кампания за това, че тези машини са опасни, защото някой можел да ги хакне отвън и така нататък, хората спират да вярват в тази технология. Затова е важно да има независим одит. Затова е важно независими експерти да имат достъп до прототипа на машината, до всичко, което тя представлява, за да могат да кажат на гражданите: "Тази технология е надеждна, тази машина работи по такъв и такъв начин и сигурността ѝ е гарантирана по такъв и такъв начин".

„Но това, което се случи – и аз самата съм участник в този процес, протестите още течаха, когато се променяше пак Изборният кодекс. Ние с моите колеги, които бяхме писали предложение за това как да се гарантират всички тези неща, не бяхме допуснати до Правната комисия, бяхме преградени от кордон с полицаи. Аз, като експерт, съм влизала в Правна комисия при всякакви мнозинства и при всякакви управления, когато работех в неправителствения сектор. Влизала съм в дискусии с представители на различни политически сили. Дискусии, които в някои случаи изобщо не са били приятни, когато са се сблъсквали мненията, но винаги съм получавала достъп. Не говоря за себе си в лично качество, говоря за организацията, която представлявам. Говоря за това, че когато се приемат правила, трябва да има има обществена дискусия върху тях.

ГЕРБ се затвориха с аргумента, че има Сovid. Изобщо трябва да е само Комисията вътре, институциите, а ние да стоим и да гледаме през някакви компютрите, най-общо казано. Стояхме отпред и скандирахме, че искаме да получим достъп, за да можем да изложим аргументи, които в голяма степен са валидни и в момента, но никой не искаше да ги чуе“, разказа Цонева.

“В крайна сметка ГЕРБ успяха да удължат в такава степен времето, че тези избори да са редовни, а не предсрочни, както искаха протестиращите. Ако той (б.р. Борисов) си беше подал оставката през лятото, изборите нямаше да се провеждат в тази обстановка, за която говорим в момента. Щяха да се проведат в ранната есен, не при тези условия, за които говорим сега“, каза още тя.

На въпроса как може да се осигури честен изборен процес, Цонева отговори: „Това, което трябва да се случи е да има съвместно наблюдение, което да организираме извън парламентарната опозиция“. „От „Демократична България“ сме поели технологичната платформа, върху която хората, които наблюдават изборите във всяка една секция, ще качват своите резултати. Тя се подготвя от нашите доброволци и се нарича „Ти броиш“, допълни тя.

По нейните думи, в тази платформа ще може да се качва информация от всички заинтересовани политически сили, техните застъпници, от неправителствени организации, техните наблюдатели. Цонева каза още, че платформата ще е напълно завършена в началото на януари 2021 година.

Тя обясни и как ще работи приложението: „Имат го това приложение на телефона си, получават протокола – това е тяхно право и задължение на Комисията да им го даде, снимат го, качват го с два-три клика. В този момент секция 347-ма еди-къде-си – в село Бисерци, светва на платформата и абсолютно всеки един български гражданин може да види какво точно се е случило там. Това ще стане преди ЦИК да може да покаже този резултат“.

„Готови сме да споделим всичките си ресурси – човешки, информационни, технологии, заявили сме го много ясно с извън парламентарните опозиционни групи. Казвам какво правим ние и как работим: набираме застъпници непрекъснато, нашият кол център звъни всеки ден на хора, които се записват през едно електронно приложение – попълваш три имена и намерението, че искаш да станеш гарант на вота, нашите хора се свързват веднага с тези хора, отговарят на въпроси, обясняват какво и как следва да се случи. Аз съм много обнадеждена от тази гледна точка, че хората откликват, въпреки че знаят всички трудности, пред които ще са изправени.

Това да си гарант на изборите в тази среда точно след тези протести и след като знаеш много добре, че властта ще направи и невъзможното, за да остане на власт, ако трябва и с типичните си действия – ние знаем ГЕРБ как правят избори, тези хора ще бъдат героите на тези избори“, каза Цонева в края на разговора.

Целия разговор на Лили Маринкова с Антоанета Цонева​ можете да изгледате във видеото:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F693592751321538%2F&show_text=false&width=560" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

23 декември 1876 г. Цариградската конференция

Конференцията е свикана на 23 декември 1876 г. В нея участват посланиците на Великите сили – Англия, Германия, Австро-Унгария, Италия и Русия – и Турция. Първоначално (от 30 ноември до 10 декември) маркиз Солсбъри – специален английски пълномощник, и граф Н. П. Игнатиев се договарят относно политическото устройство на българските […]