Арести и акции в пет области за изборни измами

NetNews

Нови арести заради търговия с вот в навечерието на парламентарните избори. Във фокуса на разследващите са престъпни мрежи от лихвари, наркодилъри и трафиканти на хора, ангажирани с купуване на гласове.

Акциите на полицията и прокуратурата са в няколко области.

Обиски и арести през последните дни има в областите Хасково, Габрово, Пловдив, Пазарджик и София. По информация на bTV групите използват всякакви средства – от пари – до изнудване и заплахи, за да накарат хората и да гласуват по поръчка.

С тях преди избори се свързват представители на различни партии и кандидати, наемат ги и дори им плащат разходите за бензин и храна докато обикалят да купуват гласове.

Във вторник полиция нахлува в ромската махала на Харманли. Следват арести на лихвари по сигнали за купуване на гласове. Хората в квартала твърдят, че акцията е изпреварила търговията с вота.

Сред задържаните е и адвокат Георги Матанов. При претърсване на дома и офиса му са открити близо 150 000 лева, за които е имало съмнения, че са приготвени за купуване на гласове.

Той твърди, че парите са от доходи и спестявания на семейството му.

Адвокатът твърди още, че никога не е членувал в партия и дори не знае за кого е трябвало да купува гласове.

От прокуратурата не коментират случая в Харманли. За серията акции съобщават само, че са блокирали 700 000 лева за купуване на гласове и че разследват престъпни групи.

Групите работят за всеки, който им плати, твърдят източници на bTV. Използват заплахи, изнудват длъжници, конфискуват лични и дебитни карти. Не за първи път такива групи търгуват с гласове, признават от държавното обвинение.

„Първо – те разполагат с вградената структура. Второ – между членовете на тази група са налице доверителни отношения и връзки. Трето, те държат под зависимост конкретен брой лица“, обяснява Валентина Маджарова – и. д. ръководител на специализираната прокуратура.

Тарифите за изборите сега са от 50 до 100 лева за глас.

В един от районите събирачите на гласове подписват запис на заповед за получените суми, за да върнат парите, ако не съберат обещания брой гласове, твърдят източници на bTV.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България ще получи допълнителни дози ваксина срещу COVID-19

България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Това решение е било постигнато днес на заседание на посланиците към ЕС в Брюксел, съобщи португалското председателство на Съвета на ЕС. Посоченото количество ще бъде поделено между петте страни според броя […]