Аркади Шарков: Здравният министър трябва да е медиен човек с богат опит в управлението, но и добре приет като експерт

NetNews

Министърът на здравеопазването трябва да е балансьор. Единствената функция, която той трябва да изпълнява, е да балансира всички интереси в системата, което е много сложно. От друга страна трябва изключително добре да говори чрез медиите, така че ясно да изразява позициите и да ги защитава. Медиен човек с достатъчно богат опит в управлението, както и добре възприет и като експерт“.
Това коментира пред БНР здравният икономист Аркади Шарков. Според него това е най-тежкото министерство. Той смята, че за поста след ротацията отново няма да бъде поставено политическо лице, защото това би създало рискове и за политическата сила, която го издига, и съответно тя ще трябва да носи отговорност.
Проактивната форма на ходовете там или нещо хубаво, което се прави, много рядко може да вземе превес и да излезе на преден план. В миналото и в следствие и на демографското развитие на страната и на всички останали недовършени реформи от самото начало на здравната реформа води със себе си основно проблеми, т.е. министърът на здравеопазването се превръща просто в един пожарникар, който реактивно, а не проактивно ходи и поправя разни казуси и проблеми. /…/ Този процес се вижда от години и се засилва, съответно и интересите в сферата се засилват“, коментира Аркади Шарков в предаването „Преди всички“.

Като друг пример той посочи бюджетът за здраве: „През 2001 г. бюджетът на НЗОК е приблизително 500 млн., в момента е приблизително 8,1 млрд. лв.“.

За болница „Пирогов“ и смяната на директори здравният икономист изказа мнение:

„“Пирогов“ е символ на сила, естествено и символ на политическа сила. Всеки министър, който тръгне да сменя директор, носи голям риск с това, тъй като директорите са и като политически елементи в тази система, макар и назначени за изпълнение на определен вид дейност“.

Според него в случая ходът не е бил съпътстван с достатъчно ясна аргументация, както и не е бил съгласуван с политическите сили. По думите му това трябва да е „обица“ за следващия, който ще влезе в кабинета на министър Хинков.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Съпругата на Марко Верати провокира от Дубай

Съпругата на Марко Верати – Джесика Аиди, разгорещи последователите си в социалните мрежи. Моделът и инфлуенсър публикува снимки от хотела в Дубай, където изкара кратка ваканция. 32-годишната французойка се пусна по халат, който едва покриваше прелестите ѝ. Вижте тази публикация в Instagram. Публикация, споделена от Jessica Aïdi Verratti (@jessicaaidi) На […]