Армения предаде територия на Азербайджан „без нито един изстрел”

NetNews

„С чувство на безкрайна гордост съобщавам на моя народ за освобождението на Агдам. Агдам е наш!”. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев, след като Армения предаде на Азербайджан първата от отстъпените територии съгласно постигнатото споразумение с посредничеството на Русия, предаде AP.

Алиев каза, че неговите въоръжени сили са поели контрол над Агдамския район – територия, отстъпена от Армения съгласно споразумението за прекратяване на огъня, сложило край на последната ескалация на конфликта в Нагорни Карабах. Примирието, сключено с посредничеството на Русия, предвижда Армения да предаде на Азербайджан контрола над някои територии, държани от нея извън границите на Нагорни Карабах. Агдам е първата от тях, която Ереван предава.

Алиев отбеляза още, че предаването на територията е станало "без нито един изстрел или жертви" и го нарече "голям политически успех", който е бил възможен благодарение на "спечелената брилянтна победа на бойното поле". Азербайджанските сили разгромиха арменските, а от Ереван признаха, че са се съгласили на споразумението, защото са били на път да „загубят всичко”. Нагорни Карабах е територия, която международно е призната за част от Азербайджан.

Нагорни Карабах се намира в Азербайджан, но беше под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от Армения, откакто сепаратистката война там приключи през 1994 г. Тази война остави не само самия Нагорни Карабах, но и значителна прилежаща територия в арменски ръце. На арменската окупация обаче бе сложен край. Последното споразумение бе посрещнато като победа в Баку. Етнически арменци напускат домовете си, които трябва да бъдат предадени на Азербайджан. Много къщи бяха подпалени от арменците.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стана страшно: Дойде и грипът

Наред с нарастващите случаи на COVID-19 и болните от грип у нас се увеличават. За последната седмица са регистрирани общо 27 077 случая на остри заразни заболявания срещу 24 421 случая за предходната седмица. От тях 3 695 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 3 412 […]