„Арсенал“ ще гради соларен парк

NetNews

Фотоволтаичен парк за собствени нужди планират да изградят от ръководството на казанлъшкия завод „Арсенал“.

„Причината е че електрическата енергия стои като сериозна компонента в стойността на нашата продукция“, каза пред БНР директорът на оръжейната инж. Николай Ибушев. По изчисления на проектантите 32 мегавата мощност ще бъдат достатъчни за снабдяване в рамките на работния ден на предприятието при хубаво време, уточни инж. Ибушев и съобщи, че са заделени 280 дка площ за изграждане на соларния парк, на който ще бъдат монтирани около 45 хиляди панела.

Инвестицията ориентировъчно няма да е по-малко от 10 млн. евро. „Още не са завършени плащанията на всички компоненти“, поясни инж. Ибушев и каза, че вероятният срок да бъдат пуснати поне някои компоненти е около Нова година. „Инвестиция във ВЕИ няма да реши евентуален проблем с недостиг на газ или скъпа цена на синьото гориво и зимата ще трябва да се закупува и газ, основно за отопление“, каза инж. Николай Ибушев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Нанси Пелоси пристигна в Япония

Председателят на Камарата на представителите на САЩ, Нанси Пелоси, пристигна в Япония днес. Това е последната спирка от азиатската обиколка след посещението в Тайван, разгневило Китай, предаде France24. Репортери на AFP видяха как политикът слиза от самолета си във въздушната база Йокота в Токио, преди да поздрави американския посланик и […]