Артисти с подписка в защита на театър „Азарян“

NetNews

Над 1000 артисти внесоха подписка в Министерството на културата за запазване на театър „Азарян“. В петицията се казва, че ръководството на НДК целенасочено се опитва да затвори театралното пространство.

Театър „Азарян“ е открит през 2015 г. в памет на режисьора проф. Крикор Азарян. Ева Тепавичарова е негова ученичка и приема проблемите на театър лично.

„Тази тенденция в България – едни неща да се закриват, е доста притеснителна. Има нещо много съществено, когато говорим за Азарян, той просто умееше да събира хората“, сподели тя.

Бъдещото на театъра е под въпрос заради промените изисквания на ръководството на НДК за покриване на разходите по представленията. В момента той не е с национален статут и не ползва субсидии. В същото време от НДК заявяват, че не могат да продължат да подпомагат театъра.

„За съжаление, тежкото финансово състояние, натрупаните от предишни години загуби в размер на милиони, затрудненията за покриване на текущите плащания, особено в сегашните условия, и действащият ни статут на търговско дружество не позволяват да се спонсорират изцяло културни събития“, се посочва в позиция на НДК.

Притесненията на артистите са освен за театър „Азарян“, също така и за ДНК пространството. Марина Апостола е артист на свободна практика, но голяма част от времето си прекарва именно на тези сцени. Споделя ни, че това не е първата подписка, а проблемът е от няколко години.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Латвия спира да издава "златни визи" за Русия и Беларус

Снимка: БГНЕС Русия и Беларус няма да получават латвийски „златни визи“ до 30 юни 2023 г. съгласно вчерашно прието решение на парламента, предаде ДПА. Тези визи дават право на постоянно пребиваване на лица от държави извън ЕС срещу инвестиции в страната, пише БТА. Още по темата 8 апр 2022 07:03 […]