Асен Василев към депутатите: Измислянето на приходи е равносилно на взривяването на бюджета

NetNews

Ако си измисляме приходи – това е равносилно на взривяване на бюджета. Това заяви министърът на финансите Асен Василев от парламентарната трибуна по време на гласуване на бюджета на ДОО.

"Здравейте, колеги, ако мога така да се обърна към вас. Имам две реплики към изказването на г-н Цонев. Първата реплика е колко допълнителни вноски могат да бъдат събрани до края на годината – става на база на разчети на НАП, НОИ и всички други приходни агенции. Ако НС реши да си измисли приходи, които не съществуват и да тръгне да ги раздава, трябва да си поеме отговорността. Трябва да е абсолютно ясно тези приходи дали ги има и дали ги няма. Ако тези приходи ги няма – това е равносилно на взривяване на бюджета. Ако измисляме приходите", заяви още Асен Василев.

"Отговорността за актуализацията на бюджета на ДОО и на НЗОК е при народните представители и виждаме как се изпълнява. Ние, като правителство, сме направили своите предложения, бюджетната комисия използва разум и калкулатор, така че приходите да са равни на разходите и сега тези разчети не се одобряват, допълни Асен Василев.

"Специалистите са се произнесли, че тези приходи не съществуват и съответно срещу тях не може да се правят разходи. Вашите експерти гласуваха на бюджетна комисия и гласуваха. Въпросът ми към вас е защо не слушате вашите собствени експерти?", заяви още министър Василев.

По думите му Законът за бюджета е сложна материя и тя трябва да бъде решена от хора, които знаят какво правят.

„Няма взривяване на бюджета“, отвърна зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев от парламентарната трибуна. "Има едни предложения, които са абсолютно разумни и са на база на изпълнението на вноските по ДОО", уточни Цонев.

"Разбирам, че опитът е технология в политиката. Доверете ни се, няма да позволим бюджетът да се взриви. Това, което предлагаме, го има като приходи, като възможност за приходи", каза още депутатът от ДПС.

„Защо не слушате вашите собствени експерти. Законът за бюджета е сложна материя и трябва да се вслушате в тях“, обърна се към депутатите финансовият министър Асен Василев в пленарната зала.

Йордан Цонев се обърна към депутатите и заяви, че щом не са успели да съставят правителство, старите партии ще се коалират.

Министърът взе думата, след като депутатите приеха предложения на ДПС и на ГЕРБ – СДС, които не са съобразени с разчетите на правителството и на бюджетната комисия. В зала беше одобрено предложението на ДПС за увеличение на приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване с 200 млн. лева и предложение на ГЕРБ-СДС за увеличение на приходите и разходите с около 245 млн. лева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полша дамгоса "агресията" на Брюксел заради искането за глоби

Правителството на Полша отправи остри критики, след като Европейската комисия призова за налагане на ежедневни глоби на Варшава, докато тя не изпълни разпореждане за отмяна на спорните съдебни реформи, информира "Франс прес". "Европейската комисия блокира незаконно средства за Полша и подава искане за санкции. Това са актове на агресия", настоя […]