Асен Василев: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса за тока

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Асен Василев: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса за тока

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Драматичната ситуация в електроенергийния сектор се дължи не толкова на повишено потребление или по-малко предлагане на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с международните пазари и изключително голямото ниво на износ, което вдига цените. Това каза заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика.

По този повод вече бяха изплатени компенсации за месеците октомври и ноември, припомни министър Василев.

Със свое решение правителството прие допълнителни 450 млн. лева за компенсации от бюджета. Освен това още 410 млн. лева от спестявания в бюджета. Т.е. общо 860 млн. лева Министерството на финансите е предвидило като бюджетни средства за допълнително подпомагане на бизнеса в периода декември, януари и март. Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат използвани. Биха могли да бъдат използвани за подпомагане и свръхпечалбите в държавните енергийни дружества, добави вицепремиерът, цитиран от БТА.

Според Министерството на финансите схемата трябва да бъде балансирана. „Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса“, изтъкна Василев. Според него държавата трябва да поеме това, което е допълнителен риск, но не може напълно да се прехвърли рискът от държавните субекти към държавата. По думите му това би било изключително лоша практика и тя води до изкривяване на пазара и до лошо поведение на „играчите на пазара в бъдеще“.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Американски инвестиции без такси до края на март 2022 г.

До 31 март 2022 г.  е обявен период без такси за вход и изход на инвестицията в американския автоматизиран инвестиционен модел, представен чрез фонда ELANA Ned Davis Research Dynamic Strategy, който бе въведен за първи път в България през октомври 2021 г. Фондът се предлага без такса изход по принцип, […]