Асен Василев: Не харчим пари, които нямаме

NetNews

"Парламентът е основната институция в политическия живот на България и няма как да се случи голяма промяна в България без участието на парламента. Ние приехме актуализацията на бюджета с очакването, че ще има редовен кабинет и парламентът няма да бъде толкова краткотраен".

Това каза в предаването "Панорама" по БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

"С актуализацията на бюджета на Държавно обществено осигуряване извадихме над 1 млн. пенсионери от бедност", допълни той.

"120 лв. до края на годината, на 25 декември влиза актуализацията, която служебният кабинет предложи, с поправките от парламента – 370 лв. минимална пенсия, плюс социалната добавка, която ще продължи да се изплаща до линията на бедност", обясни Василев.

По думите му партиите са се обединили и са гласували за тази промяна.

"Ние не харчим пари, които нямаме. С тази актуализация дефицитът, който първоначално беше заложен, се намалява. Ние харчим пари, които бизнесът и всички работещи хора за изработили, платили са си данъците и благодарение на това, което те са направили, в момента парламентът има възможността да реши как да подпомогне пенсионерите, как да подпомогне здравеопазването, как да помогне на фирмите в затруднено положение", каза още Асен Василев.

Към момента са събрани 2,5 млрд. лева повече от първоначално предвидено, отчете той. "Събираемостта юли месец тази година спрямо юли месец миналата година е с 30% повече. А инфлацията е с 3% повече", посочи Василев.

Според него в бюджетна комисия, където разговорите са експертни, диалогът е конструктивен от всички партии.

Попитан ще участва ли в съвместен политически проект заедно със служебния министър на икономиката Кирил Петков, Асен Василев заяви: "Аз съм казал много ясно – в момента, в който спра да бъда финансов министър, ще спра и ще помисля. Това е много отговорна стъпка, не е нещо, което можеш да решиш, като щракнеш с пръсти".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кошмарите, безсънието, целият ужас: изведнъж всичко отново оживява

Години наред германски войници рискуват живота си в Афганистан. Андреас Егерт е един от тях. Там е загубил много другари и е развил посттравматично разстройство. За него изтеглянето от Афганистан е "непоносимо". Изведнъж всичко отново оживява: кошмарите, безсънието, целият ужас на войната в Афганистан. "Кадрите от края на мисията край […]