Асен Василев: Проектът „Балкански поток“ е абсурден

NetNews

"Това, което наблюдаваме – имаше проект „Южен поток“, който се провали. Той се смени и тръбата сега ще минава през Турция и Балканите към Европа. За България проектът "Балкански поток" е финансово неизгоден – най-меко казано". Това каза бившият министър на икономиката Асен Василев в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич" по Телевизия Евроком.

Начинът, по който този проект е конструиран и начинът, по който „Южен поток“ бе конструиран – ние взимаме заем, за да строим тръбата, плащаме сума над реалната, след това сключваме договор за 90 процента от капацитета, без да има гарантирани доставки. Това означава, че няма гаранция, че ще тече газ по тази тръба и че ще се изплаща.

Това е абсурдно. САЩ казаха, че ще налагат санкции. Реално тръгне ли се към тяхното изпълнение, почти всички банки и компании, реално спират тези проекти. Въпросът е колко агресивно тези санкции ще бъдат наложени. Тези санкции не подлежат на вето. Те са насочени не само срещу директно изпълнители на проекта. Американските санкции искат тази тръба да не заработи.

Мен ме интересува българския интерес- а той е да купуваме газ възможно най-евтино. Добре е да имаме няколко търговеца, от които да купуваме газ. Трябва да имаме различни входни точки на газ. Ние имаме тръбопроводи от България към Турция и Гърция, които не се използват- могат да се сложат реверсивни клапи. Въпрос е на политическо решение. Ние трябва да си направим сметката.

Отношенията трябва да са поставени на нормални пазарни принципи, а не някой да ти извива ръцете. Затова е добре да имаме няколко доставчика, а не само един. Всичко в държавата стъпва на енергиен ресурс.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Неймар блесна само по бельо в гореща фотосесия

Неймар пали страстите на терена, но очевидно се справя добре с това и извън него. Футболната суперзвезда блесна само по бельо в гореща рекламна кампания на бранда „Superdry”” и вдигна градусите в социалните мрежи. Вижте тази публикация в Instagram. Публикация, споделена от Superdry (@superdry) Играчът на ПСЖ позира изключително уверено […]