Атанасов: С декларацията за „депутинизация“ предлагаме мерки за стабилизиране на коалицията

NetNews

С декларацията за „депутинизация“ на държавата, за пълна независимост от Русия предлагаме мерки за стабилизиране на коалицията и на властта у нас в тази тежка ситуация на война.

Това заяви пред БНТ ген. Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“ и зам.-председател на Народното събрание.

„Ще работим за това тези мерки, които предлагаме, да бъдат детайлно разработени, където е необходимо и със законодателни промени, защото има осезаема нужда от депутинизация на българския обществен живот и на икономиката“, подчерта ген. Атанасов.

Мерките са разписани на първо място в националната сигурност – повишаване капацитета на всички структури за сигурност у нас, за да могат да противодействат на хибридното проникване на Русия и искат правителството да предложи специална програма за проверка на служителите на специалните служби за лоялност.

„И сега в тази кризисна ситуация се вижда, че има пробиви в нашите служби за сигурност и сега е моментът да бъде извършена тази проверка за лоялност“, заяви съпредседателят на „Демократична България“.

Атанасов посочи, че Съветът по сигурността при Министерски съвет не функционира – това трябва да бъде основният орган на изпълнителната власт за провеждането и на външната, и на вътрешната политика, както разпорежда чл. 105, ал. 1 от Конституцията.

В областта на отбраната сега е моментът да бъдат инвестирани достътъчни средства за решителна модернизация на армията, на първо място – в човешки капитал, както и в техника, за да скъсаме веднъж завинаги с всичко това, което е останало от съветско време.

„Това е наш политически документ, който е насочен на първо място към коалиционните ни партньори и на второ място към цялото общество“, категоричен беше ген. Атанасов.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Жители на Покровник блокираха АМ "Струма"

АМ “Струма” беше блокирана заради протест на жители на благоевградско село, предаде NOVA. Те настояват за спешен ремонт на моста, който свързва Покровник с Благоевград. Основите на съоръжението подадоха заради придошлите води на река Струма през декември миналата година. Оттогава ремонт не е започнал. В момента заради затворения мост неудобствата […]