Атанас Пеканов: Разбирам притесненията на бизнеса, трябват компенсиращи мерки

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Надяваме се съвсем скоро да получим дата за започване на преговори за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Бяха ни дадени ясни индикации в тази посока. Това е ясен сигнал, че в България се случват важните неща, каза в предаването "Панорама" по БНТ служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той коментира затварянето на въглищни централи у нас, което е предвидено в Зелената сделка, както и драстичното поскъпване на тока.

При всякакви подобни проблеми трябва да има компенсиращи мерки. От друга страна трябва да видим, че това са тенденции в цял свят, заяви Пеканов.

Поскъпването на тока е резултат от либерализацията на пазара. Понякога това са рисковете. Именно на пазара държавата понякога трябва да предприеме мерки. В този смисъл е добре, че държавният регулатор все още не е на свободния пазар и може да предприема някакви мерки, посочи вицепремиерът.

Пеканов коментира и журналистическото разследване "Документите Пандора" на Международния консорциум на разследващите журналисти. Истинският скандал е, че прекалено много време и на международно ниво, и в България допускаме подобни неща да се случват. Не бива да допускаме да има вратички, от които определени личности да се възползват и парите от данъци да отиват в офшорни зони, а не в хазната, подчерта Атанас Пеканов.

Вицепремиерът съобщи, че се планира Планът за възстановяване и устойчивост да бъде внесен в Европейската комисия в края на следващата седмица – на 15 октомври. Голяма част от проблемите са конкретизирани. Имахме много конструктивен диалог с партиите и с бизнеса. Остават двата големи въпроса, които поставя Европейската комисия – върховенство на закона и енергетика, заяви Пеканов, като добави, че работата по тези въпроси продължава.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каримански от ИТН: Ние сме млада партия и емоциите дадоха превес над разума

Има необходимост от създаване на единна енергийна система в България. Засега няма такава цялостна енергийна стратегия. Това е нужно, за да може да се диверсифицират източниците на газ. В ЕК трябва да има фонд за подпомагане на европейските страни, преминаващи към алтернативни източници на енергия. Това заяви Любомир Каримански от […]