БАБХ спрели вноса на над 3165 т опасни храни от трети страни

NetNews
БАБХ спрели вноса на над 3165 т опасни храни от трети страни

Снимка: Pixabay

Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не са допуснали вноса на територията на България и ЕС на повече от 3165 тона неотговарящи на законодателството храни с произход от трети държави през изминалата 2021 година, съобщи Bulgaria ON AIR. 

При контрола върху вноса на храни от неживотински произход, най-много – 1173 тона, са възбранените мандарини, заради съдържание на остатъчни вещества от пестициди. На второ място по задържани количества се нарежда пиперът. През миналата година са възбранени 513 тона, съобщиха от БАБХ.

Лимоните със съдържание на остатъчни вещества от пестициди, задържани при граничен контрол са 434 тона. Не са допуснати също 163 тона лешници и 97 тона фъстъци, заради установено съдържание на микотоксини.

При ветеринарен контрол на границите на България са възбранени 55 тона „съставни продукти“ (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти от животински и продукти от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи). 

Не са допуснати също 47 тона агнешки субпродукти, 36 тона замразена или охладена риба 35 тона пчелен мед. 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Докога ще растат цените на автомобилите?

Снимка: Pixabay От началото на 2022 година са изминали само десетина дни, но те започнаха с някои лоши новини за тези, които искат да си купят кола. Статистиката показва, че от началото на годината цените на новите автомобили са се повишили от 1% до 5%. Според аналитичната агенция „Автостат“, цените […]