Бави се газовата връзка с Гърция, кой е виновен?

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Управляващи и опозиция си размениха обвинения при изслушването на енергийния министър Александър Николов за забавеното строителство на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение.

Изслушването е по искане на ГЕРБ. Жеко Станков от партията попита как така проектът има 8 месеца закъснение. Въобще нямаше да говорим за такава висока цена, ако договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 година, каза той.

Министърът обаче обвини именно ГЕРБ за провалената сделка с Гърция.

„От 2009 до 2021 година, от целия период на забавяне на проекта, 11 години са били министри на Борисов. 2009 година се подписва меморандум между двете държави, а едва 2011 година се записва в търговския регистър. Едва 2015 година се приема окончателното инвестиционно решение за проекта. 2019 г. е създадено разрешение за строителство на територията на Република Гърция. Има един доста интересен факт. Поради това, че има съмнения за тогавашния изпълнителен директор на БЕХ, ICB се отказва от проекта. Отлагането на проекта е подписано от Теменужка Петкова. Нито едно решение не може да бъде взето еднолично от България, всички решения се взимат единодушно на общо събрание. Приетият бизнес план на изграждане е различен от този, който е приет от КЕВР. Вместо за 10 години, ще бъде изплатен за 80 години“, заяви Александър Николов, цитиран от БГНЕС.

Бившият енергиен министър, сега депутат, Теменужка Петкова обвини, че Николов чете предварително написани опорни точки.

„Нека всички да видят колко работа е свършена. Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ“, заяви в отговор Теменужка Петкова.

„Радвам се на патоса на парламентарната група на ГЕРБ. Трябва да се чете, когато има точни данни, които трябва да се цитират. Цените, които пристигат в България, са микс от сключени договори“, отговори Николов.

По думите му ключовият момент е този газопровод да бъде въведен в експлоатация преди юли месец 2022 година, за да може да се използва през следващия отоплителен сезон.

От ДПС попитаха каква е причината за това забавяне. „Същността на темата днес е какво стана с 20-годишния проект. 20 години България и Гърция не могат да се справят с един интерконектор“, каза Рамадан Аталай от ДПС.

Загубите са страната ни са всекидневни.

Всеки може да се прави изводите какви са реалните причини за забавянето. За всички алтернативни сценарии ще бъдете уведомени. Изграждането на трасето в България е по-трудно, отколкото в Гърция. Дали има умишлено забавяне от гръцка страна, не мога да кажа, каза още министър Николов.

Според БСП компенсациите не могат да надвишат 14 милиона евро.

ГЕРБ умишлено се забавили проекта, твърди Ивайло Мирчев от „Демократична България“.
 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Renault показа наследника на Kadjar

В края на изминалата година, от Renault анонсираха най-новия модел в своята гама – Austral. Той е пряк наследник на най-големия кросоувър в гамата на французите – Kadjar и ще бъде представен официално по-късно тази година. Преди това да се случи, маркетинговият отдел на Renault разпространи няколко снимки на покрит […]