БАЗ и СЗБ: Сметките за ток са 4 пъти по-високи, компенсации няма

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
БАЗ и СЗБ: Сметките за ток са 4 пъти по-високи, компенсации няма

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският бизнес за пореден път е жертва на управленско бездействие – липсата на ясен план за справяне с проблемите с тока за бизнеса е пагубна, са посочва в позиция на БАЗ и СЗБ.

„Започнаха да пристигат декемврийските сметки за ток и за наша огромна изненада се оказва, че в тях ги няма обещаните компенсации, които да покрият поне част от огромното увеличение. Заведения, които са плащали по 7-8000 лв. сега получават сметки от 33-34 000 лв. Такова увеличение с над 4 пъти е невъзможно да бъде компенсирано и ни обрича на фалит“, допълват от бранша.
 
„Слушаме за някакви 1,5 млрд. лв., които били отделени за компенсации за бизнеса. Като оставим на страна факта, че те няма да стигнат доникъде, към момента дори ги няма. Доколкото разбираме все още не е измислен механизмът, по който да бъдат разпределени. И какво излиза – докато някой си свърши работата, българският бизнес се превръща в кредитор на производителите и разпределителите на енергия. А направата на дори елементарен бизнес план е невъзможна“, посочват от БАЗ и СЗБ .  

Според ресторантьорите всичко това се случва в момент, в който поредната вълна на коронавируса набира все по-големи мащаби.

„А в парламента се карат дали да въведат „зелен сертификат“ и за тях. Кога ще станем свидетели на здрава, силна, категорична, всеобхващаща заповед и най-после – ефективни мерки за ограничаване на пандемията? Работата на парче, безсмислени локдауни, „зелен сертификат“ само за определени сектори са само печелене на време на гърба на бизнеса. Говорим за оцеляване, но в условия, които не зависят от нас. Борим се с вятърни мелници, за да съхраним инвестициите си и сме готови на всичко, за да го направим. А на какво сте способни вие?!“, посочнат от двете организации.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояват за спешни и адекватни мерки, които да помогнат на бизнеса да оцелее в тази изключително тежка ситуация с огромна инфлация и повишени цени на абсолютно всичко.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Токаев: Казахстан преживя опит за преврат

Снимка: архив, БГНЕС Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви, че страната му е преживяла опит за преврат, координиран от, както се изрази, „единен център“, предаде Ройтерс. В речта си на онлайн срещата на ръководения от Русия военен съюз Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) Токаев заяви, че редът в […]