Бангладеш се опитва да спре рохингите, които рискуват живота си в морето

NetNews

Бангладеш се опитва да спре бежанците рохинги, които рискуват живота си с опити да стигнат с лодки до Югоизточна Азия, заяви представител на бангладешкото правителство, цитиран от Ройтерс.

Вчера на брега на индонезийската провинция Ачех акостира лодка със 174 рохинги, повечето от които дехидратирани, изтощени и нуждаещи се от спешна медицинска помощ, след като са прекарали няколко седмици в морето, съобщиха индонезийските власти.

Върховният комисариат на ООН за бежанците сигнализира, че тази година може да се окаже една от най-смъртоносните за рохингите, които предприемат морски преходи. Все повече рохинги бягат от лошите условия на живот в бежанските лагери в Бангладеш въпреки опитите да бъдат спрени.

„Правим всичко възможно, за да им попречим да предприемат опасните пътувания“, заяви късно вчера пред Ройтерс Мохамад Мизанур Рахман, представител на бангладешките власти, който се занимава с въпросите на бежанците и репатрирането.

Рохингите са мюсюлмани, произхождащи от Мианма, която е страна с будистко мнозинство. На бангладешка територия живеят близо един милион рохинги, мнозина от които избягаха в Бангладеш през 2017 г., за да не станат жертви на военна саморазправа в Мианма.

Почти всички рохинги в Бангладеш живеят в бежански лагери, в които няма перспектива за добър живот. По тази причина много от тях предприемат опити да започнат нов живот, предимно в Индонезия и Малайзия.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците тази година около 2400 рохинги са успели или са се опитали да достигнат по море до двете страни.

Все още не е докрай ясно каква е причината за зачестилите опити за бягство от бежанските лагери, но някои правозащитници са на мнение, че този феномен може да се обясни с премахването на антиковидните ограничения в страните от Югоизточна Азия, които са привлекателни дестинации за рохингите.

Властите на Мианма третират повечето рохинги като незаконни имигранти от Южна Азия и не им дават гражданство. Рохингите, намерили убежище в Бангладеш казват, че искат да се върнат у дома, но само ако властите им гарантират, че ще получат гражданство.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Toyota започва да продава нови коли само с един ключ

Японската компания Toyota обяви официално, че ще започне да продава автомобили с един смарт ключ. Това е временна и принудителна мярка, която се налага да се предприеме поради недостига на полупроводници. Както стана известно, някои автомобили ще се издават на клиентите с комплект от един смарт ключ + един механичен […]