Банките отново ще отпускат безлихвени кредити

NetNews

От следващата седмица банките отново пускат безлихвени заеми за хора, които са останали без заплата заради кризата. Променя се и таванът – максимумът вече ще бъде 6900 лева. Централната банка удължи и мораториума върху кредитите, съобщава Нова ТВ.

При първия локдаун всички хора, които останаха без доходи заради кризата, можеха да кандидатстват за 4500 лева заем, без да дължат лихва. Сега, при новата вълна, мярката се променя. Таванът вече става 6900 лева. Отново без лихва и при определени условия:

– хората на трудов договор да са останали без никакви доходи и да са работили поне 5 дни в месеца, в който са излезли в неплатен отпуск;

– да имат и 6 месеца трудов стаж преди момента на кандидатстване;

– самоосигуряващите се трябва да докажат 20% спад в доходите си.

Сега обхватът се разширява и за хора, които след неплатения отпуск са се оказали безработни. Хора, които вече са взели безлихвен заем, могат отново да кандидатстват като общата сума на двата заема не трябва да надвишава 6900 лв. Сега банките очакват сериозен интерес.

„Това е като урок от предишната вълна по тези безлихвени кредити – кандидатстваха много клиенти, имаше огромен интерес, но една малка част от тях отговориха на условията. Така, че първо бих препоръчала клиентите да се запознаят с условията”, коментира Екатерина Кирилова – директор „Продажби” в търговска банка.

Банковият сектор през 2020 – как се справихме и какво предстои

Заради очакванията пандемията да продължи да е част от живота ни поне до следващата есен, срокът за кандидатстване е до 30 юни 2021 г. Новата възможност обмисля и Живко Стоянов, който има дребен бизнес и се самоосигурява. „Финансовият ресурс, който може да се ползва за дълго време без да утежнява бюджета – винаги е добре дошъл”, казва той.

Парите би използвал, за да гарантира съществуването на бизнеса си. „Би могло да се разглежда като вариант за намалените складови наличности на доставчиците, за да могат самите фирми като нас да поемат част от тази тежест върху себе си и това би могло да помогне”, допълва Стоянов.

Търговските банки, които са партньори по програмата, са готови да предлагат увеличения кредит максимално бързо, след като приключат административните процедури – тоест, още от следващата седмица.

При първата възможност за безлихвени кредити са кандидатствали 35 800 физически лица. Впечатление прави обаче, че одобрение са получили 22 000. Дали променените условия ще направят обхвата по-голям, предстои да разберем.

Българската народна банка разреши удължаване на мораториума върху плащане на вноски по кредитите. Заявления за това ще могат да се подават до края на март 2021 година. Максималното отлагане на плащането може да е 9 месеца.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пеле със силни думи за Паоло Роси

Бразилската легенда на световния футбол Пеле публикува емоционално послание за починалия в сряда Паоло Роси. Световният шампион от 1982 година с Италия си отиде от този свят след кратко боледуване. "За съжаление през последните няколко дни небето се напълни със звезди. Чух, че баща ти те е завел във Флоренция, […]