Банки ударно вдигат лихвите по депозитите

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Руските банки са започнали масово да вдигат лихвите по депозитите и спестовните сметки, сочат данни на маркетинговата агенция Marcs. Причината е вдигането на основния лихвен процент от страна на Централната банка на страната. Максималната лихва по депозитите може да надхвърли 7%, но в определени условия. Търговките банки са обявили повишение на лихвите по депозитите на физически лица в рамките на 0.2-1.5 процентни пункта.

Максималната лихва за третото тримесечие на текущата година е 6.33% срещу 6.15% през второто тримесечие. Прогнозите на експерти са, че до края на текущата година ще растат, като ще достигнат 7.25%.

Годишната инфлация в Русия е над 7%, така че на практика доходността от депозитите е почти нула. Прогнозата е, че руснаците ще продължат да харчат парите си, вместо да ги спестяват. Поради това до края на текущата година депозитите в банките ще нараснат с 2%-3%, независимо от привлекателните лихви по тях.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Без вода днес в Ямболско - вижте къде

От ВиК съобщават, че поради отстраняване на аварии, днес е възможно временно прекъсване на водоснабдяването в следните населени места: За град Ямбол: – ж-к.“КОС“ №16 ; – ж-к.“Зорница“ № 8. За община „Тунджа“: – група „Бакаджик“ с. Ханово, с. Миладиновци. За община Елхово: – гр. Елхово, ул.“Мургаш“ №7; – с. […]