Банско се препълни

NetNews

Още преди да влезе в сила изискването на българските власти за отрицателен PCR тест при влизане в страната ни, туристическият бизнес изрази тревога за очаквана лавина от анулирани почивки, особено в зимните ни курорти. Оказа се, че такива има, но са в поносимите граници на 25-30 процента за висококатегорийните хотели и много повече в евтините хотели, съобщи БНР.

Изненадата дойде през уикенда в Банско, когато курортът се препълни с румънски и български туристи. Въпреки това браншът е доста предпазлив в радостта си, тъй като преди месец трайно загуби гостите от другите балкански държави и Русия.

От Съюза на туристическия бизнес подготвят искане до ресорните министерства, в което настояват за възможността чуждите туристи да представят антигенни тестове, които са по-евтини, както и да няма такова изискване за хората, представящи сертификат, че са ваксинирани.

Четвърти ден зимният курорт Банско е препълнен с туристи, предимно български и румънски. Факт, който се бетонира от огромната опашка пред входа на кабинковия лифт и стотиците автомобили, избрали като алтернатива пътя до ски-зоната, което пък създаде невероятни задръствания и последващо затваряне на пътя.

Хората чакаха търпеливо на тройната опашка, дълга близо километър, готови да изтърпят това препятствие, за да стигнат до белите писти и да спортуват.

Защо въпреки заявеното притеснение на хотелиерите от масови анулации на резервациите, това не се случи? Обяснението беше едно и също – румънските туристи спасяват сезона след въведените рестрикции за задължителен PCR тест, който оскъпява почивката на чуждите гости с 20 до 30 процента. Малин Бистрин и Бурхан Немутлу от Съюза на туристическия бизнес:

"В момента се намираме в турска ваканция и в румънска ваканция. … Румънският пазар имаше анулации, но не бяха катастрофални. Когато чуха, че ще се налага от 29 януари изискването за PCR тест, около 30-35% от резервиралите успяха да тръгнат един ден по-рано. Това им удължи с ден-два почивките. Тази изненада, че е пълно сега, се получи от това, че румънският турист искаше да дойде в България".

Има още едно обяснение на бума на румънски туристи, допълва Бурхан Немутлу, но не скрива огорчението си от загубата на гости от другите балкански държави:

"Това изискване, когато се влиза в Румъния от България, изискването за тест отпадна. Идват семейства, ако сметнете средно 4 човека по 60 – това са 240 евро. За другите страни трябва да се умножи по две – заради тестове и в двете посоки. Затова ги няма сръбските, македонските и турските туристи. Февруари традиционно имахме английски туристи, а сега ги няма. Няма ги и туристите от Израел. 2021-ва година е по-тежка от 2020-а година".

Заради сериозното оскъпяване на ваканцията на чуждите зимни туристи от Съюза на туристическият бизнес настояват българските институции да преосмислят мерките.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Задържаха рецидивист, гаврил се с 9-годишно момиче

Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неоклонение "задържане под стража" спрямо 49-годишен мъж, обвинен за блудство с 9-годишно момиченце, съобщиха от Съдебната палата. Според съобщение на държавното обвинение от по-рано днес, мъжът от Свиленград с инициали Ю. В. е бил привлечен за обвиняем за това, че от […]