БАН с втори вариант на ваксината срещу COVID-19

NetNews

Учени от БАН започват разработка над втори вариант на българската ваксина срещу коронавирус и ще има различен коктейл от антигени в сравнение с първата. Това заяви пред „Здравен Телеграф“ шефът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Пенка Петрова.

Идеята, която ще се финансира от фонд „Научни изследвания“ е различна от тази, над която специалистите вече работят благодарение на институт „Пастьор“ в Париж. Над втория вариант на ваксината ще се трудят учени от департамента по имунология с ръководител проф. Андрей Чорбанов.

Прототипът на първия препарат, над който се работи от месеци, ще бъде готов до Нова година. „Избрани са вирусните антигени, срещу които да се действа. Има различни видове ваксини. Едните, които ще се закупят от България са на базата на информационна РНК, която доставя информация на клетките за производството на вирусни белтъци, срещу които да се изгражда имунен отговор.

Нашата разработка прескача този етап и всъщност като протеинова ваксина действа директно срещу определени вирусни белтъци, като се изгражда имунен отговор и имунната система се обучава да разпознава навреме и да унищожава вируса“, разказват от Института по микробиология.

През 2021 г. ще започнат изпитанията над животни, като една част от опитите ще бъдат направени в институт „Пастьор“ в Париж. Всяка една от лабораторните мишки, над които ще се правят тестове, струва около 200 долара.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Австралия се отказа от COVID ваксина заради фалшиви положителни резултати за ХИВ

Австралия се отказа от изпитанията на собствена ваксина срещу Covid-19, след като няколко участници в тестовете дадоха фалшиви положителни резултати за ХИВ, потвърди днес австралийският премиер Скот Морисън, цитиран от ДПА. На основание на научни препоръки работата по ваксината, разработвана от Университет на Куинсланд и биотехнологичната компания Си Ес Ел […]