Безводието причини сериозни щети на реколтата от царевица и слънчоглед в Добруджа

NetNews

Безводието причини сериозни щети на реколтата от царевица в Добруджа. Заради липсата на валежи е пострадал и слънчогледът в района.

Голяма част от земеделците в Добруджа се чувстват застрашени заради високите температури и безводието през последните месеци. Заради засушаването стопаните прогнозират и по-ниски добиви. Отделно от това вредители унищожават и част от реколтата на хората и затова от браншовата организация в Добрич настояват за цялостна национална стратегия за справяне с проблема.

Нели Стоянова е председател на земеделската кооперация в с. Паскалево.

„Нещата са районирани, при нас засушаването беше по-сериозно по време на вегетацията на пшеницата, но стои малко по-добре по време на вегетация на слънчоглед и на царевица, докато тук в района, по морето, малко по-нагоре от нас, към Крушари и границата или пък посока Тервел – там нещата са доста по-зле отколкото при нас”, обясни Нели Стоянова, председател на ЗК „Възраждане“ с. Паскалево.

На места дъжд не е валял от близо 2 месеца, а последните валежи са били слаби и само в някои райони на Добруджа, а част от растенията са прегорели от недостига на влага.

„По отношение на добивите, колеги споделят, че ще са много по-ниски по отношение на слънчоглед и на пшеница”, казва Нели Стоянова.

А що се отнася до царевицата експерти прогнозират значително по-нисък добив.

А освен от засушаването земеделските производители са силно притеснени от т.нар. ливадна пеперуда. През този сезон има бум на нейната популация, а това неминуемо води до намаляването на добивите на хората.

„Ливадната пеперуда е всеяден неприятел т.е. всичко, което е достатъчно нежно да го гризе ларвата, бива нападано”, каза Нели Стоянова.

В кооперацията на Вяра Христова някои от площите са унищожени напълно от вредителя.

„От 10 години работя в кооперация „21 век“ и изобщо в земеделието – такова нещо не сме наблюдавали”, казва Вяра Христова.

Земеделци твърдят, че не получават помощ от държавата.

„Мястото на държавата е много важно, а нея я няма никаква. Аз съм вече 5-та година председател на кооперацията. Държавата освен да прави спънки друго нищо не прави”, казва Нели Стоянова.

„На министерство на земеделието му отне една седмица да вземе решение, че ние трябва да третираме площите от слънчоглед със самолетна техника, което в момента е забранено заради пчеларите”, обясни Нели Стоянова.

Всичко това обаче нямало да се отразят върху цените за крайния потребител.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Беларус иска да залови 400 нацистки престъпници

Генералната прокуратура на Беларус, знаейки местонахождението на 400 нацистки престъпници, изпрати искания до 18 държави за правна помощ в процеса срещу тях. „В началото на 2022 г. Генералната прокуратура на Република Беларус, разполагайки с информация за местонахождението на най-малко 400 живи нацистки престъпници, които са защитени от чужди държави, изпрати […]