Безистенът в Ямбол спечели национална награда за туристически обект! Да си припомним историята на сградата (снимки)

NetNews 1

Ямболският Безистен стана победител в 6-ото издание на Годишните награди в туризма на едноименното министерство. Символът на града спечели в категорията „Туристическа атракция/обект”. Негови подгласници са останали Исторически парк – Варна и Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен. От община Ямбол изказват благодарност на всички, включили се в онлайн гласуването, тъй като вотът на хората имаше решаващо значение за крайното класиране.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Безистенът стана победител, събирайки около 40 % от вота на гласувалите на страницата на министерството.

Това е поредно признание за културно-историческите паметници на Ямбол. В 2016 г., в първото издание на наградите на Министерство на туризма, Тракийският и античен град „Кабиле” грабна голямата наградата „Изборът на българите”.

Използваме повода от отличието за Безистена, за да си припомним превратностите в съдбата на сградата, която вече повече от 5 века заема централно място в градското ядро и се е превърнала в символ на града. За пътешествието във времето са ползвани различни исторически данни, включително извадки от беседата на уредника в Регионалния исторически музей Христина Женкова, представена през 2019 г. по повод 510 от построяването на Безистена.

Ямболският Безистен е единствената в България запазена сграда от този тип.  Оценяван е като един от най-красивите покрити пазари на Балканите и еталон на общественото строителство за граждански нужди в Османската империя в периода ХV – ХVІІ век.

Строителството му е започнато около 1509-1510 г. от Хадъм Али паша – великият везир на султан Баязид Втори покровител. По това време Ямбол е сред най-големите градове по българските земи, в рамките на османската империя. Стратегическото му разположението, способства за развитието на града.

След завладяването му от османците и разрушаването на ямболската крепост (на мястото на днешната Професионална техническа гимназия „Ив. Райнов” ), т.нар. нов град започва да се развива на Изток – в зоната, където и днес е центърът на Ямбол. Строят се ханове, джамии и други обществени сгради. Там своето място намира и покритият пазар – безистен.

Построеният в началото на 16 в. Безистен има 40 дюкяна вътре и 114 отвън, които носят значителен приход за хазната тогава.

Безистенът впечатлява редица пътешественици, преминали през града. Най-подробно е описанието на Евлия Челеби, който през 1667 г. преминава през града. В характерния си приповдигнат стил той разказва за 280-те оживени и украсени дюкяни и „един солиден безистен с 4 железни врати….какъвто в никоя друга страна няма, а всички ценни неща се намират в него в изобилие и на безценица”.

Пак от 16 век е и документът, който регламентира и описва асортимента на Безистена – това е т.нар. „Закон за пазарния Бач”. В него е описано всичко, което се излага на сергиите, от зърното до продажбата на хора.

По време на една от руско-турските войни – тази от 1828-1829 г., в сградата на Безистена продължава предлагането на различна продукция, но след нея, по времето на „Голямото московско преселение“, когато около 7 хиляди българи от Ямбол тръгват с армията на ген. Дибич Забалкански, пазарът замира. За продължителен период от време богатите магазини край Безистена и занаятчийските чаршии опустяват. Съвземат се постепенно през годините заедно със заселването на много българи от Новозагорско и Чирпанско.

Безистенът преодолява превратностите на съдбата. По време на Освободителната война (1877-1878 г.) е превърнат в склад за боеприпаси. Дори е направен опит за неговото запалване.

След Освобождението, позагубила блясъка си, сградата продължава да събира населението и търговците около себе си. Отвън били наредени край всяка от по-дългите стени 12 сводови дюкяна. Във вътрешността под сводовете, по които са изписани жълти цветове със сини листа, се помещавали 32-ма търговци, чиито места се делели с дървени прегради.

Смята се, че покривът на покритото пазарище, заедно с полусферичните кубета при построяването му са били обшити с листове олово. Наскоро след Освобождението обаче, повредената оловна обшивка е заменена с керемиди, а половин век по-късно – с ламарина.

През 1880г. се прави и първото заснемане на сградата.

По време на войните за национално обединение (балканските и първата световна войни) сградата изпълнява нехарактерни за нея функции – склад на болницата за газ и муниции, на сол, захар тютюн и др.

Между куполите ѝ дълго време намира място наблюдателната кула на пожарната в Ямбол. По покрива започва да никне всякаква тревна растителност включително и дърво, на което има гнездо на щъркел.

По това време, в един фейлетон определят Безистена като най-непотребната и излишна сграда в града. Дори ямболските общински съветници имат желание да я съборят.

И така до 1924 г., когато общинската управа започва обсъждане на идеята за преустройство на сградата за модерни градски хали. Процедурата е тежка и дълга, но и резултатът си заслужава – на 12 юли 1926 г. отварят врати ямболските хали с около 20 магазина за месо, птици, риба и зеленчуци, разположени в централното помещение. Във външните пристройки е имало кафенета, канцеларии, дюкяни и др.

Множеството картички от това време ни оставят спомена за една обичана и посещавана от жителите и гостите на Ямбол сграда.

Следващото преустройство на сградата е през 1970-72 г., по време на социализма, когато Безистенът е реставриран, както се смята – в близък до първоначалния му вид. Липсват вече извитите като кобилици елементи, характерни за възрожденския стил и облика на европейски градски хали, премахнати са и външните пристройки. С материалите, използвани за външния облик на сградата, тя вече много напомня на Ески джами (Старата джамия), разположена в близост до Безистена. Тя, впрочем, назад във времето също е имала малко по-различен облик.

Така, преди 50 години, някогашният покрит пазар, е превърнат в по-съвременен търговски комплекс, където се предлагат основно сувенири, керамика, грамофонни плочи и др.

Процесът на преустройството и вида след това са запечатани на филмова лента.

В годините на демократичните промени, първоначално сградата на Безистена имаше нерадостна съдба. Във вътрешността му бяха разположени няколко щанда за търговия на дребно с дрехи и обувки, разделени с PVC елементи, липсваше централно осветление. Ямболлии с носталгия си спомняха стария блясък на оживения Безистен. По това време, живецът на Безистена бе поддържан от познатото на ямболлии  „Геш кафе” от южната страна, магазинчето за цветя, останало от северната му част и два бара-дискотеки, намиращи се в подземията откъм тесните му страни – на Запад и на Изток.

Впоследствие сградата трайно бе затворена и стоеше неизползвана години наред. Имаше идея, лансирана от ямболски творци и интелектуалци за превръщането ѝ в концертна зала, заради добрата акустика, но така и не се стигна до конкретно решение.

Във втория мандат на предишния кмет Георги Славов общината защити европейски проект за модернизиране на Безистена и на Археологическия резерват „Кабиле”. Така, в 2015 г. Безистенът отново отвори врати, вече като културно-информационен център. Външният облик бе запазен, като основно бе обновена вътрешната част на сградата. Обособени са три нива, като основното – т.нар. зала „Съвременност” се ползва като изложбена площ, но и като концертна зала и място за делови форуми. Подземията са обединени в т.нар. ниво „Минало”, с богати експозиции от археологически находки, етнографски сбирки и иконна зала. Ямболският Безистен бе сред първите музеи в страната, с въведени съвременни интерактивни технологии за експониране, 3D атракции и представяне на информацията на 5 езика.

За краткото време от възраждането му за нов живот, Безистенът се утвърди като основно средище на културния живот в града. Нека продължим да го пазим, обичаме и популяризираме!

Безистенът в Ямбол е обявен за „народна старина“ през 1940 година и за паметник на културата от национално значение през 1972 година. След обновяването му, през 2017 г. бе включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “Безистенът в Ямбол спечели национална награда за туристически обект! Да си припомним историята на сградата (снимки)

  1. Сградата е прекрасна. Похвално е направеното за нея, за разлика от безброй други сгради които тънат н разруха и забрава. Браво на Ямбол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Възможни спирания на водата днес в Ямболско

Поради отстраняване на аварии е възможно временно прекъсване на водоснабдяването в следните населени места: За град Ямбол: – пресечката на ул.“Мидия“ с ул.“Тракия“; – бул.“Европа“ – фирма „Дениз“. За община Тунджа: – с. Веселиново, с. Каравелово, с. Златаре. За район Стралджа: – ДВ с. Недялско. За район Болярово: – с. […]