Без изход! Диалогът между Косово и Сърбия остава в патова ситуация

NetNews

Диалогът между Косово и Сърбия, провеждан с посредничеството на ЕС, остава в патова ситуация, след като двете страни не успяха да се споразумеят за дневния ред на последния кръг от преговорите, проведен в петък в Брюксел, съобщи албанският информационен сайт Екзит.

Специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак изрази съжалението си в социалните мрежи след срещата.

„Току що приключи днешната среща с главните преговарящи в Брюксел. Резултатите са противоречиви. За съжаление не беше постигнало никакво споразумение на регистрационните номера на автомобилите, имаше напредък обаче по други теми, включително енергетиката. Работата ще продължи“, написа Лайчак в Туитър.

Преговарящият от косовска страна Бесник Бислими и сръбският представител Петър Петкович се срещнаха поотделно с Лайчак в петък, но не и един с друг. След срещите двете страни си размениха обвинения в нежелание за компромис.

Бислими каза, че Сърбия е била предупредена да предложи решение за проблема с регистрационните номера, но изглежда, че няма желание да сподели идеите си по въпроса.

От своя страна Сърбия иска да бъде обсъден въпросът за създаването на Съюз на сръбските общини в Косово, което среща категоричен отказ от страна на правителството на Албин Курти.

„Има поле за договореност по някои въпроси, но ние се нуждаем от съгласието на другата страна. Дори днес (вчера -б.ред.) ние не можахме да проведем лична среща с г-н Бислими, защото той отказа да говори за Съюза (на сръбските общини) и за лицата в неизвестност“, каза Петкович.

Миналата седмица косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич разговаряха на вечеря с Лайчак в Берлин, след което се срещнаха поотделно с германския канцлер Олаф Шолц. Неформалната вечеря беше опит за съживяване на диалога, който е замразен от юли 2021 г. насам.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Задържаха наша поп фолк певица на летището в Германия (ВИДЕО)

Певицата Роксана много често пътува из Европа, където изнася концерти на сънародниците ни. Най-често гастролите ѝ преминават през Германия и Белгия, пише Шоу Блиц. При последното си пътуване до Германия певицата бе задържана от гранична полиция, а причината изумителна. <blockquote class=“instagram-media“ data-instgrm-captioned data-instgrm-permalink=“https://www.instagram.com/tv/CdTmA3ujwO7/?utm_source=ig_embed&amp;utm_campaign=loading“ data-instgrm-version=“14″ style=“ background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 […]