Без опит в такава операция: САЩ все още не знае кой е главният командир на Русия в Украйна

NetNews

Разузнаването на САЩ все още не е успяло да определи дали Русия е посочила военен командир, отговорен за ръководенето на войната в Украйна. Това твърдят множество източници, запознати с въпроса – нещо, което настоящи и бивши служители на отбраната твърдят, че вероятно е ключов фактор за очевидната тромавост и дезорганизация на руското нападение.

Без върховен командир на целия театър на място в или близо до Украйна, части от различни руски военни окръзи, действащи в различни части на Украйна, изглежда се конкурират за ресурси, вместо да координират усилията си, според двама служители на отбраната на САЩ, цитирани от CNN.

Подразделенията, участващи в различни руски офанзиви в Украйна, не са успели да се свържат, твърдят тези източници и всъщност изглежда, че действат независимо без всеобхватен оперативен план.

Изглежда, че руските сили също имат значителни проблеми с комуникацията. Войниците и командирите понякога са използвали търговски мобилни телефони и други несигурни канали, за да разговарят помежду си, което прави комуникациите им по-лесни за прихващане и помагат на Украйна да разработи цели за собствените си контраудари.

Всичко това е довело до това, което според тези източници е била разединена и на моменти хаотична операция, която изненада американските и западните служители.

„Един от принципите на войната е „единството на командването“, казва военният анализатор на CNN, пенсионираният генерал-лейтенант Марк Хертлинг, бивш командир на американската армия в Европа. „Това означава, че някой трябва да отговаря като цяло – да координира пожарите, директната логистика, ангажирането на резервни сили, измерването на успеха (и неуспеха) на различни „крила“ на операцията и коригиране на действията въз основа на това.“

В исторически план е имало случаи, в които Русия е публикувала подобна информация, но Министерството на отбраната не е направило никакво позоваване на висш командир на операциите в Украйна и не е отговорило на искането на CNN за коментар по темата.

И макар че е възможно Русия тихомълком да е определила висш командир, който да наблюдава инвазията – дори и САЩ да не са успели да идентифицират това лице – състоянието на бойните операции би подсказвало, че „той е неспособен“, според Хертлинг.

Руското нахлуване е белязано и от прекомерен брой жертви сред високопоставени руски офицери. Украинците казват, че са убили петима руски генерали през първите три седмици на войната.

Рядкост е военен генерал да бъде убит в битка„, казва пенсионираният генерал от армията на САЩ Дейвид Петреъс пред Джейк Тапър от CNN по време на Състоянието на съюза в неделя.

Полковник Сергей Сухарев, командир на елитно руско въздушно-десантно подразделение, също беше убит в битка в Украйна, съобщи в четвъртък руската регионална държавна телевизионна мрежа ГТРК Кострома.

„Изводът е, че тяхното командване и контрол са се развалили“, на мнение е Петреъс.

Самият размер на инвазията само влошава нещата. Координирането на операции по фронт, който се простира над 1000 мили, изисква „широка комуникационна способност и ресурси за командване, контрол и разузнаване, които руснаците просто нямат„, добавя Хертлинг.

„Не виждам, че всичко, което прави флотът, е координирано с всичко, което правят военновъздушните сили или с нещо, което правят сухопътните сили“, казва пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, друг бивш командир на американската армия в Европа, който предупреди, че няма вътрешни познания за разбирането на САЩ за командната структура на Русия.

„Руснаците са имали огромни трудности с командването и контрола по време на тази операция на всички ешелони“, повтаря американски източник, запознат със ситуацията на място. Част от това може да се дължи на действия на самите украинци.

На място руските войски на терен често са били откъснати от техните висши командири, казват източници.

„Момчетата в полето излизат и имат своята цел, но нямат начин да се свържат по радиото ако нещо се обърка“, казва друг източник, запознат с разузнаването, който добавя, че западните служители смятат, че това е част от причината  някои руски войски да бъдат наблюдавани да изоставят собствените си танкове и бронетранспортьори на полето и просто да се отдалечат.

Кампания в застой

Откакто Русия започна атаката си срещу Украйна на 24 февруари, тя бомбардира украинските градове с ракети и артилерия, унищожавайки апартаменти, болници и училища и оставяйки десетки загинали цивилни. Но нейното наземно нахлуване до голяма степен е спряло на фона на яростната съпротива от украинците и това, което висши служители на отбраната определиха като тактически грешки.

Въздушното пространство над Украйна остава оспорвано и Русия не успя да поеме контрола над нито един голям град, включително Киев.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза в петък пред Дон Лемън от CNN, че САЩ са „виждали редица грешки“ от Русия. Москва „се бори с логистиката“, допълни той, добавяйки, че не е видял доказателства за „добро използване на тактическото разузнаване“, нито „интегриране на въздушния капацитет с наземна маневра“.

Както настоящите служители, така и външни анализатори посочват, че въпреки че Русия е разполагала армията си в други неотдавнашни конфликти, включително в Сирия и Крим през 2014 г., тя не е опитвала нищо толкова амбициозно като пълномащабно нахлуване в голяма нация като Украйна. Това би изисквало въздушна и наземна интеграция и координирани усилия от подразделения от множество различни военни регионални окръга.

Русия ротира своите годишни военни учения между регионалните си военни окръзи, каза Ходжис, вместо да провежда вида на така наречените „съвместни“ учения, които Съединените щати рутинно прилагат, за да осигурят гладка координация между различни части от разпръсналата се армия.

Те нямат никакъв опит в това, не в такъв мащаб„, казва той. „Изминаха десетилетия, откакто биха направили нещо в този мащаб. Това, което направиха в Сирия и Крим през 2014 г., е нищо в сравнение с това. Не ми се струва, че те всъщност са направили нещата по начин, който да демонстрира, че  имат общ оперативен командир“.

Разчитането на Путин на секретността

Някои служители също така предполагат, че руският президент Владимир Путин е продължил да планира цялостната операция в толкова тесен кръг в Кремъл, че много от собствените му военни командири на терен не са разбрали напълно мисията до последната минута – вероятно предотвратявайки различни оръжия на Русия военни от ефективно координиране в подготовката на инвазията.

„В оценките, които виждаме, е ясно, че някои хора от руската отбранителна страна всъщност не разбират какъв е планът на играта“, каза високопоставен европейски служител в началото на февруари, само седмици преди инвазията. Служителят добави, че оценките подсказват, че служителите на отбраната смятат, че „това е много труден, който едва ли ще може да се изпълни“.

Липсата на централна организация също има последици за усилията на Русия да снабдява своите сили. Москва се бори да осигури достатъчно храна, гориво и боеприпаси на войските на терен – и тъй като жертвите й се увеличават, официални лица твърдят, че има индикации, че Русия се стреми да попълни загубите си както с чуждестранни бойци, така и с съществуващи руски войски, разположени другаде.

Без командир на театъра, стратегическото разпределение на ограничени ресурси може да се окаже предизвикателство, казва Ходжис.

„Това е работата на командващия съвместните сили: да разпределя приоритетите“, обяснява той. „Кой получава приоритет за гориво, боеприпаси или конкретни способности.“

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кристиян Шкварек: Русия се разкачва от Запада

„Това, което се случва в Русия, руски анализатор го беше определил много интересно – тотално разкачване на руската държава и руската икономика от Запада. Това не значи директно колапс, но може да мине през него. Това е нещо, което се е случвало няколко пъти в историята на Русия. Икономическото разкачване […]