Берн ще продава стари танкове обратно на Берлин

NetNews

Швейцарският парламент одобри продажбата на 25 танка „Леопард 2“ обратно на германския им производител с решение, което ще даде възможност изведените от експлоатация танкове да бъдат прехвърлени в други европейски държави, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Стъпката вече беше одобрена от Националния съвет на Швейцария. Швейцарското правителство все още трябва да вземе решение относно подробностите и сроковете за продажбата.

Въпреки нахлуването на Русия в Украйна и доставянето на оръжия от много европейски държави на Киев, Швейцария запазва политиката си на неутралитет. Швейцарският закон за военната техника изисква да не се доставя военно оборудване на държави, които участват във въоръжен конфликт.
Берн заяви, че това важи независимо от това дали дадена страна – като Украйна – е била нападната и иска да се защити.

През юни швейцарското правителство отхвърли предложението на швейцарската оръжейна компания РУАГ да продаде 96 танка „Леопард 1“, които се съхраняват в Германия, за да могат да бъдат ремонтирани и след това доставени на Украйна. През февруари обаче германското правителство поиска от Швейцария да продаде изведените от експлоатация танкове обратно на германската оръжейна компания „Райнметал“, като обеща, че танковете няма да бъдат предадени на Украйна. Вместо това изведените от експлоатация швейцарски танкове ще бъдат използвани за попълване на запасите в страните от ЕС или НАТО, които са намалени заради доставките за Украйна, която в момента отблъсква пълномащабна руска инвазия.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Камелия Нейкова: Честността на вота е свързана със съзнанието и морала

Надявам се, че не може да се манипулира софтуерът на машините за вота. Това заяви пред БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. „Казвам надявам се по две причини – първо, нито аз, нито моите колеги сме софтуерни експерти. На следващо място – дали може да се манипулира софтуера […]