Бесарабия гостува в с. Тенево през фокуса на обектива

NetNews

Първата самостоятелна изложба „Корен“ на Михаела Аройо бе представена вчера читалище „Просвета“, село Тенево. В 50 фотографии авторката показва ярки личности от Бесарабия, които допринасят за съхраняването на българското самосъзнание, като същевременно представя разноцветния културен контекст на региона. Пътуванията ѝ в Молдова през юли 2019 и януари 2021 и в Украйна през октомври-ноември 2020 са част от лично визуално изследване на българските общности в чужбина.

Жанрът, в който Михаела Аройо работи, е документална фотография. Младата варненка избира ямболското село Тенево като първа сцена за изложбата си, защото то е едно от по-значимите села, от които тръгват българи към Бесарабия в края на 18-и век. Също така, авторката вярва в смисъла на културните мероприятия в малките населени места и поддържане на духа на жителите им.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Продадоха супер луксозен имот

Един от най-луксозните имоти във Великобритания – хотел Ѕtоkе Раrk, вече има нов собственик. Това е един от най-богатите индийци Мукеш Амбани, който придобива имота чрез компанията си Rеlіаnсе Іnduѕtrіеѕ. Стойността на сделката е 79 млн. USD. Мястото е известно с факта, че там са снимани сцени на два от […]