Бизнесът обяви от какви специалисти има нужда

NetNews

Държавата ще плаща обучението на студентите в дефицитните специалности, ако работят по специалността си пет години в България. Това предвижда нова наредба на Министерството на образованието и науката, която е предоставена за обществено обсъждане.

„Предложението се дискутира с бизнеса от години“, посочи в „Хоризонт до обед“ Томчо Томов – ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Българската стопанска камара:

„Първоначалните остри потребности от кадри са в сферата на здравеопазването, образованието, инженерно-техническите кадри във всички индустрии – химическата, преработващата, биотехнологии, селско стопанство, а също социални работници, а също и в информационните технологии- автоматизацията".

„Работодателят има ангажимент да осигури стаж, след това заетост на завършилия за определен период от време, със заплащане не по-малко от средното за предприятието", посочи още Томов.

По думите му това е една добра стъпка към срещане на интересите и на студентите, и на работодателите. Важно е тези договорни отношения да се спазват.

Бизнесът очаква проектът на Наредбата да се приеме още за следваща учебна година.

„Засега няма огромна вълна от работодатели, готови да се включат в този списък, но очаквам интерес в бъдеще“, заяви още Томов.

„Тази идея крие някои несъвършенства, като за една компютърна компания е голям ангажимент да наемеш някого за пет години, а това е ангажимент и за студента, защото той няма да може да промени работното си място“, коментира темата в „Хоризонт до обед“ Димитър Николов, студент втори курс компютърно и софтуерно инженерство в Техническия университет.

„Компютърна фирма също губи, защото може да иска да уволни служителя, а при прекратяване на договора, фирмата трябва да заплати съответната сума преведена от държавния бюджет".

Проблем за студента може да се окаже съвместяването на стажа и обучението.

„Аз не бих се възползвал от тази възможност. Аз сега работя в компютърна фирма и със заплатата мога да си изплащам таксите. Така че в този сектор Наредбата не е толкова необходима.“

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Иво Христов: Форсирането на 5G мрежите без оценка на рисковете е смущаващо

Днес на уебинар ще бъдат огласени резултатите от първото представително изследване на тема "Въздействие на 5G технологията върху здравето и околната среда". Изследването е било възложено на научни центрове в Болоня и Гент. На уебинара са поканени представители на Института за глобално здраве. Един от организаторите на събитието е българският […]