Прогнозират загуби от над 6 млрд. лева за туризма

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Зимният туристически сезон ще бъде основно под знака на пандемия. Няма да видим ситуацията от лятото, защото зимното отсядане обикновено се обвързва с много повече разходи. Очакваме много спадове в ски курортите у нас. От чужбина очакваме най-вече гости от Македония, Сърбия, Гърция, Турция, Румъния. Големите хотели ще имат най-много загуби, семейните хотели ще се адаптират по-бързо в ситуацията. Това обясни Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Според новоприетите мерки от правителството, заведенията могат да работят само с доставки и взимане за вкъщи. Работещи ще бъдат само ресторантите на хотели, които имат право да обслужват единствено своите гости, при условие от 50 % заетост и работа до 22 часа. С тази мярка стана ясно, че празнуването на Нова година се оказва невъзможно в заведение.

Междувременно от Световната организация по туризъм към ООН съобщиха за свиване на световния туризъм до нивата от 1990 г. Международните туристически пристигания бележат спад от 72% за първите 10 месеца на 2020 г.

Туризмът и ресторантьорството са секторите, които бележат най-големи загуби от коронакризата по света и у нас.

Загубите в сектора са големи за цялата година, не само за новогодишната вечер. Имаме надежда за раздвижване на зимния сезон през февруари. Ако туристическия бизнес прави 12 % от брутния вътрешен продукт, това означава, че 15 млрд. лева приходи сме имали миналата година, а тази година те ще бъдат около 6 млрд. лева. Загубите за сектора ще са над 6 млрд. лева за тази година, обясни Занков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Детски център получи отказ за помощ след 7 месеца чакане

Собственичка на детски център сигнализира за нередности при отпускането на държавни помощи за засегнатите от пандемията бизнеси. По думите ѝ седем месеца, след като подала документи разбира за отказа, съобщи бТВ. Тя добавя, че е кандидатствала през май и досега статутът на молбата ѝ е „разгледана“. Преди три седмици детският […]