Ревизираните нагоре данни за БВП на Япония не увеличиха оптимизма на пазарите

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион бяха предимно на червена територия във вторник, като инвеститорите реагираха на публикуването на ревизираните данни за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие на Япония, съобщи CNBC, предаде „Инвестор“.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,19%, затваряйки на 28 963,56 пункта, докато Topix се повиши с около 0,1% до 1 962,65 пункта.

Преразгледаните правителствени данни, публикувани във вторник, показват, че икономиката на Япония е спаднала с 3,9% на годишна база през първото тримесечие, което е подобрение спрямо първоначалната прогноза за свиване от 5,1%. Спадът е по-малък и спрямо средната прогноза на икономистите в анкета на Ройтерс за свиване от 4,8%.

„Очакваме икономиката да преживее ново свиване през второто тримесечие предвид разширените ограничения, които ще натежат особено върху сектора на услугите“, коментира Макото Цучия, помощник-икономист в Oxford Economics.

„Въпреки това оставаме оптимисти, че темпът на възстановяване ще се повиши през второто полугодие, когато вътрешното търсене се възстанови, подкрепено от ускорени ваксинации, докато чуждестранното търсене трябва да продължи да подкрепя производствения сектор“, казва той.

Акциите на компаниите от континентален Китай затвориха с понижения, като индексът Shanghai composite спадна с 0,54% до 3 580,11 пункта, докато Shenzhen component изтри 0,98% до 14 716,98 пункта. В Хонконг индексът Hang Seng се понижи с около 0,1% към последния час на търговия.

Южнокорейският индекс Kospi спадна с 0,13%, за да приключи търговския ден на 3 247,83 пункта. ASX 200 в Австралия затвори с 0,15% по-високо на 7 292,60 пункта.

На валутния пазар индексът на щатския долар, който проследява валутните курсове спрямо кошница от шест валути, беше на ниво от 90,158 пункта след по-ранното дъно от 89,955 пункта.

Японската йена се търгуваше на ниво от 109,48 йени за долар, укрепвайки спрямо нивата над 110 йени от миналата седмица. Австралийският долар се разменяше за 0,7741 долара, до голяма степен задържайки ръстовете след покачването от миналата седмица от под 0,768 долара.

Цените на петрола се понижиха в следобедните часове за търговия в Азия, като фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с 0,62% до 71,05 долара за барел, а тези върху американския суров петрол – с 0,61% до 68,81 долара за барел.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Треньор напусна Локо Пловдив - поема Чавдар Етрополе

Треньор напуска Локомотив (Пловдив), за да поеме един от проектите на Христо Стоичков, информира "Марица". Става въпрос за Йордан Юруков, който през есента стана помощник на Александър Тунчев. Юруков застава начело на третодивизионния Чавдар (Етрополе). Балканският тим е решил да атакува професионалния футбол през новия сезон. Навремето Чавдар имаше страхотна […]