Собственикът на Ever Given очаква „стотици и хиляди“ съдебни искове

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Собственикът на контейнеровоза Ever Given, който блокира Суецкия канал за почти седмица и затрудни сериозно световната търговия, очаква „стотици или хиляди“ съдебни искове, съобщава Bloomberg.

Мащабът на бъдещите съдебни спорове срещу собственика на кораба се видя на съдебно заседание в Лондон, където адвокатите спечелиха съдебна заповед за задържане на евентуални искове за два месеца. Две дъщерни дружества на Shoei Kisen Kaisha Ltd., собственик на контейнерния кораб, и Evergreen Group, тайвански конгломерат, който го експлоатира по дългосрочен договор, поискаха отлагането.

По-рано тази година те получиха друга заповед, ограничаваща някои вземания срещу кораба до 84 млн. паунда (116 млн. долара).

Дългият 400 метра Ever Given беше задържан от администрацията на Суецкия канал, докато властите не се договориха със собственика за обезщетение заради блокадата. Миналата седмица корабът най-накрая беше освободен да продължи пътуването си.

Собствениците очакват да бъдат съдени и от Evergreen и предвиждат потенциално още хиляди правни искове, подадени от отделни собственици на товари, коментира адвокат Стюарт Бъкингам на съдебното заседание в Лондон.

Отлагането на производството ще позволи подобни и припокриващи се искове да бъдат потенциално групирани заедно, ограничавайки съдебните разходи и съдебното време, казва той.

Следващо съдебно заседание ще се проведе след два месеца, когато собствениците ще бъдат въоръжени с повече информация относно всички искове, предявени срещу тях.

„Позицията на собствениците е, че те не носят отговорност за инцидента или последствията от него“, посочва Бъкингам в съдебна декларация.

Адвокатите на собственика не са отговорили веднага на искане за коментар. Адвокат на Evergreen отказва коментар.

Решение по исковете, заведени във Великобритания, се очаква след години. Някои спорове могат да бъдат разрешени чрез арбитраж, като цяло частна алтернатива на дългите и скъпи съдебни битки.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Apple показа безжична преносима батерия за iPhone 12

Една от новостите в последното 12-то поколение iPhone бе представянето на MagSafe функция, която да бъде съвместима с различни аксесоари от Apple и други производители. Kъм момента те не са толкова много, но компанията от Купертино ще разшири гамата си с представянето на нов продукт, който може да се окаже […]