Фич повиши кредитния рейтинг на облигационните емисии на БЕХ ЕАД

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Рейтинговата агенция Фич повиши кредитния рейтинг на необезпечените и неподчинени облигации на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД до ниво ‘ВВ’ от ‘ВВ-’, и присъди рейтинг на възстановяване от ‘RR4’ на този клас дългови инструменти. Кредитният рейтинг на Емитента (БЕХ ЕАД) в чужда и местна валута остава непроменен – на ниво ‘ВВ’ с „положителна перспектива“. Рейтингът е премахнат от „Критерий под наблюдение“ (КПН).

Промяната отразява прилагането на актуализирания „Критерий за възстановяване на корпоративния рейтинг и рейтинга на финансовите инструменти“ (КВКРРФИ) на Фич спрямо необезпечения и неподчинен рейтинг на БЕХ, който бе поставен, заедно с корпоративния рейтинг на Емитента, в „Критерий под наблюдение“ (КПН) след публикуването на актуализираните критерии на 09.04.2021 г.

Освен отбелязаната промяна в критериите, друг фактор, който благоприятства повишаването на кредитния рейтинг, е очакваното намаляване на задълженията на дъщерните дружества в структурата на БЕХ ЕАД. От рейтинговата агенция изчисляват, че към края на 2020 г. около 40% от дълга на консолидирано ниво принадлежи на компанията-майка, а останалите 60% – на дъщерните дружества. Очакванията са, че дългът на ниво дъщерни дружества ще се свие съответно до 50% към края на 2021 г. и до под 20% към края на 2023 г., в следствие от падежирането на предоставеното през 2016 г. държавно финансиране на НЕК ЕАД.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рашидов, Ангелов и Тотев са новите членове на ИК на ГЕРБ

Бившият министър на културата Вежди Рашидов, здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов и бившият кмет на Пловдив Иван Тотев са новите членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Това стана по предложение на лидера на партията Бойко Борисов на провеждащото се в момента Национално събрание. Вежди Рашидов и проф. Ангелов […]