Биолози: Зачеването на дете от трима родители е безопасно

NetNews

Биолозите потвърдиха, че процедурата за зачеване на дете от трима родители е безопасна. За целта те проследиха живота на няколко поколения маймуни, които се родиха по подобен начин. Статията с резултатите от изследването е приета за публикуване от научното списание „Human Reproduction“, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Винаги сме били загрижени за дългосрочната безопасност на такава процедура, включително дали тя води до появата на негативни последици в късните години от живота. Нашите експерименти показват, че поне две поколения маймуни, родени по този начин, не са имали такива странични ефекти ", казва един от авторите на изследването, професор в Орегонския университет за наука и здраве (САЩ) Шухрат Миталипов.

Много сериозни проблеми в работата на човешкото тяло са свързани с нарушения във функционирането на митохондриите – основните „енергийни станции“ на клетката. Тези органели са уникални с това, че имат собствена ДНК (наречена mtDNA), която съдържа инструкции за сглобяване и работа. Носителите на дефектни митохондрии обикновено умират в ранна възраст, а в някои други случаи, например с развитието на синдрома на Лий, те стават безплодни.

Преди повече от десет години биологът Шухрат Миталипов разработи специална техника за трансплантация на геном. С негова помощ ядрената ДНК може да бъде извлечена от оплодена яйцеклетка с мутантни митохондрии и поставена в празна яйцеклетка със здрави "енергийни станции".

Това откритие проправи пътя за лечение на синдрома на Лий и други последици от появата на мутации в mtDNA. Миталипов и колегите му обаче не бяха сигурни, че тази процедура ще бъде 100% безопасна. Това не попречи на първите полулегални експерименти за зачеване на дете от трима родители. през втората половина на 2010 г. Те бяха проведени от няколко групи учени-приключенци в Мексико и Украйна.

Миталипов и колегите му осъдиха тези експерименти и призоваха учените да изчакат първите резултати от дългосрочната проверка на безопасността по разработената от тях процедура. Учените започват този тест още през 2009 г., почти веднага след създаването на технологията за зачеване на дете от трима родители.

Като част от тези експерименти учените отглеждат пет маймуни макак- резус, използвайки разработената от тях техника за прехвърляне на ядро, и след това повтарят тази процедура, използвайки зародишните клетки на тези примати. След като отглеждат няколко поколения маймуни по този начин, биолозите започват да наблюдават тяхното здраве и да проследяват как се е променила работата на техните митохондрии.

Наблюденията от една страна показват, че след пренасянето на ядрото на оплодената яйцеклетка в никакъв случай не се появяват отрицателни дългосрочни последици. Той също така предпазва маймуните от митохондриални проблеми. Средно делът на майчината mtDNA в техните клетки и кръв е около 3%, т.е. практически няма повредени "енергийни станции" в клетките на новите поколения маймуни.

От друга страна, експериментите на Миталипов и неговите колеги разкриват интересно и неочаквано явление. Анализирайки съдържанието на клетките на новите поколения макаци, биолозите са открили в тях не само следи от „донорски“ и „майчински“ митохондрии, но и фрагменти от митохондриална ДНК, наследени от бащите на тези маймуни.

В миналото учените са вярвали, че митохондриите се предават изключително по майчината линия, тъй като тези органели не присъстват в мъжките полови клетки. Наблюденията на американски биолози показват, че това не винаги е така. По някакъв начин бащините митохондрии или копията на тяхната mtDNA могат да влязат в плода. Учените се надяват да разберат как точно се случва това.

Независимо от това, самата възможност за такова разпространение на митохондриите трябва да се вземе предвид както при изучаването и лечението на заболявания, свързани с митохондриите, така и при палеогенетичните изследвания, където mtDNA се използва за проследяване на връзката между древните животни и изследване на историята на миграциите на нашите предци, заключават учените.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Депутати искат КСНС да обсъди датата на парламентарните избори

Независимите депутати, напуснали парламентарната група на БСП, поискаха президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност за обсъждане на датата на предстоящите парламентарни избори. Красимир Янков от наричащите себе си „прогресивни социалисти“ изтъкна, че определянето на датата не може да е еднолично решение и трябва да се вземе предвид здравната […]