Бит от полицията зад колоните на МС осъди МВР за 12 хил. лв.

NetNews

Един от младежите, арестувани при протестите през 2020 г., е осъдил МВР да му плати над 12 хил. лв. обезщетение заради нанесен побой и незаконно задържане. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС).

Потърпевшият е Жоро Георгиев. Той бе арестуван на 10 юли 2020 г. заедно с Евгени Марчев и други младежи по време на протест срещу тогавашното правителство на Бойко Борисов и някогашния главен прокурор Иван Гешев. След като бяха задържани те бяха натръшкани с белезници зад колоните на сградата на Министерския съвет и бити от полциаите.

Въпреки че веднага се появиха любителски кадри от жестокия побой, МВР отричаше в продължение на месеци. Едва след като ГЕРБ паднаха от власт нарочна комисия в парламента публикува записите от охранителните камери на сградата, на които се видя как служителите бият арестуваните младежи.

Обезщетение

Фрагмент от решението на ВАС бе публикуван в социалните мрежи от Николай Хаджигенов, адвокат на Георгиев. От него става ясно, че съдът променя първоинстанционното решение по същия казус като увеличава обезщетението. Така на

Георгиев са присъдени над 12 хил. лв. Съдът се съгласява, че са му нанесени неимуществени вреди както от незаконния му арест, така и от побоя.

Заповедта за задържането на Георгиев бе отменена още през 2021 г., но в различно дело от това за обезщетението. В предишното решение бе посочено, че той е бил арестуван без никакво основание.

ВАС пък заявява, че няма доказателства Георгиев да е нарушавал закона, нито пък чистото му съдебно му минало предполага арест. Аргументите на МВР са единствено, че той е пречил на полицията.

Смазан

По делото пред ВАС е разгледана психологична експертиза на Георгиев, както и показания на свидетели. От тях става ясно, че той е имал охлузвания по цялото тяло, а психотравмата се определя като стигаща до степен на параноидност.

От свидетелските показания се разбира, че той се чувствал и изглеждал „смазан“ при срещата с неговия баща. Лицето е било с охлузвания и повърхностни травми по всички крайници, тялото и тила. От комплексната съдебна психолого- психиатрична експертиза се установява, че във връзка с незаконосъобразното задържане е налице „психотравма“, която все още не е отшумяла и е довела до изразена „сензитивност до степен на параноидност“. Безспорно задържането от полицаите е било извършено при нарушение на законоустановените изисквания„, посочва се в решението на ВАС.

В експертизата се посочва още, че има „наличие на посттравматични преживявания, умерено повишени нива на тревожност и страхови състояния, предизвикани от стимули, напомнящи случая„.

Полицейско насилие все пак няма

Георгиев не е единственият, който съди МВР. Дело заведе и арестуваната с него Цветелина Цветкова. Освен, че беше влачена от полицаите, тя бе и разсълблечена и снимана от един от служителите. След това юрисконсултка от МВР заяви по време на делото, че Цветкова е била неприлично облечена, а действията ѝ били позорни.

Въпреки множеството доказателства за насилие, досега нито един от един полицай бе е осъден.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шпионски спомен от Съветския съюз! Русия е възстановила СМЕРШ

В края на 2023 г., руски политици обявиха за възстановяването на съветската контраразузнавателна организация СМЕРШ, пише в резюме от ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, публикувано в социалната медия X. В началото на януари 2024 г., изображения с отворен код показаха оперативни служители, носещи униформи с нашивки […]