Богомил Николов: Влизането ни в Шенген и еврозоната ще се усети от всеки потребител у нас

NetNews

Влизането в шенгенското пространство и приемането ни в еврозоната имат огромно отражение върху всеки един от нас като потребител. Това каза в студиото на Eвронюз България заместник-председателят на Икономическия и социален съвет и председател на Българската национална асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

„Не е необходимо да пътувате, за да усетите ефектите от Шенген. Дори да сте търговец в квартален магазин, пак можете да го усетите, защото не само ние можем да пътуваме по-лесно, но и другите могат да идват по-лесно, така че ефектът за туризма ни може да бъде огромен“, изтъкна Николов.

По отношение на приемането на еврото мисля, че вече е важно да се насочваме към техническата страна на прехода, защото тя ще бъде трудна и ние закъсняваме. Хърватия е започнала с подготовката си 18 месеца преди целевата планирана дата. Представете си какво огромно институционално усилие е това, много ведомства трябва да извървят определени стъпки. Това ще бъде и огромно усилие за бизнеса, най-малкото защото всеки етикет трябва да бъде сменен, трябва да има двойно обозначаване поне шест месеца преди въвеждане на еврото.

Според Богомил Николов етапът на подготовка, в който се намира страната ни не е толкова видим и публичен. Важно е да има и публична кампания, която да разяснява на хората, защото все още много силен глас имат страховете, които ни плашат с различни ефекти, каза още той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Близо 50 пътници на летище София изпуснаха полетите си тази сутрин

Близо 50 пътници не са успели да излетят днес от Терминал 1 на летище София. Това съобщи читател на ФАКТИ. Според него, причината е била, че не е имало достатъчно персонал при проверката за сигурност и това е забавило твърде много процеса. Справка на сайта на летище „София“ показва, че […]